BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,84
ALTIN 2.431,93
HABER /  EKONOMİ

Trenler KOBİ'lerle hızlanacak

2023 yılında 10 bin kliometrelik hızlı tren hattına ulaşmayı hedefleyen Türkiye,bu kapsamda çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerindeki Organize Sanayi Bölgeleri ve KOBİ'lerin önderliğinde kablosundan,tasarımına ve motorun

Abone ol

 Sabah Gazetesi'ndeki habere göre,Türkiye'de döşenmiş ray uzunluğu 880 kilometreyi bulan hızlı trenler,yeni bir endüstrinin doğuşuna da vesile oldu.Bugün itibariyle,koltuğundan elektrik aksamına,moturundan kablosuna kadar KOBİ'lerin öncülüğünde üretime geçen sektör,Türkiye'nin yerli hızlı trenleri için üretim gerçekleştiriyor.

ANKARA ÖN PLANDA

Üretimde en fazla öne çıkan bölgelerden biri ise Ankara OSTİM oldu. TCDD'nin tedarik zincirine kayıtlı bin KOBİ'den 380'i OSTİM'de yer alıyor. Savunma sanayisi ve kümelenme projeleri ile de ön plana çıkan OSTİM, hızlı trene ek olarak yerli metroların da merkezi konumunda. Ankara'nın Batıkent-Sincan ve Çayyolu- Kızılay hatlarındaki metrolar da burada üretiliyor.

ARIZA YERLİYE YARADI

Ankaralı firmaların başarısı her geçen yıl artış gösteriyor. Hızlı tren açılışında yaşanan elektrik arızası yerli firmalara yepyeni bir üretim alanın daha kapısını açtı. Hazırlanan raporlarda İtalyan firmalardan temin edilen aksamların arızaya sebep olduğu tespit edildi. Bunun üzerine rota yerli firmalara çevrildi. Ankara'da faaliyet gösteren Ulusoy Elektrik firması buradaki boşluğu hızlıca doldurmayı başardı. Türkiye'nin ihracatta en büyük 205'inci firması olan Ulusoy Elektrik Yönetim Kurulu Üyesi Enis Ulusoy, hayata geçirilen dev projelerin yerli endüstriyi ciddi oranda büyüttüğünü söyledi.

TÜRK ŞİRKETLERİNİN EN BÜYÜK SİLAHI AR-GE

Firmalarının Ar-Ge yatırımları sayesinde dünyada rakiplerinin de açık ara önüne geçmeyi başardığını ifade eden Enis Ulusoy, "700'ün üzerinde çalışanımız ve konularında uzman yaklaşık 75 mühendisimiz ile ürünlerin tasarımını, üretimini ve de satışını gerçekleştiriyoruz" dedi.

YERLİ TRENİN TASARIMI BİTTİ

Devlet Demiryolları'nın millî yüksek hızlı tren konsept tasarımını uluslararası endüstriyel tasarım ödülleriyle dikkat çeken Hexagon Studio kazandı. Türkiye'de 250 kişiye ulaşan dev bir tasarım ve mühendis kadrosu bulunan firma tren tasarımlarını tamamladı.

İNOVASYON TURU

Altyapı tamam sıra katma değerde
1. Turist sayısında 32 milyon ile dünyada 6'ncı sıraya yükselen Türk turizminin hedefinde katma değer ekonomisine geçişin yol haritasını hazırlamak var. Hedef, KOBİ'sinden tarım sektörüne kadar 100'den fazla sektörü besleyen turizmi yeni bir lige taşımak. Konuya ilişkin etkin çaba gösteren kurumlardan biri de Ela Quality markası ile tanınan Özak GYO oldu. Orta vadede 5 yeni otel yatırımı planladıklarını ifade eden Ela Quality Resort Hotel Genel Müdürü Tunç Batum, "Bugün itibarıyla otel ve altyapı yatırımları iyi bir noktaya geldi. Türkiye'nin yeni nesil turizm atılımı özel sektör, kamu ve STK'ların ortak bir büyüme stratejisi üzerinde birlikte çalışmaları ve geleceği planlamalarıyla sağlıklı gelişecek" dedi. üst

LİGE ÇIKACAĞIZ

Bu strateji içerisinde şehir, çevre ve turizm bölge planlamalarının bir bütünlük içinde ilerlemesi gerektiğine vurgu yapan Batum şöyle devam etti: "Türkiye'nin turizmde en üst lige çıkması için projeler üretiyoruz. Eğitim, nitelikli iş gücü, vergi, maliyet, girdi ve destinasyon konuları bizim için çok önemli. Bu gibi master planların esnek, uygulanabilir teknoloji güdümlü ve hayattan kopuk olmaması için çalışıyoruz."

OTOBİL 30 BİN KOBİ'YE ULAŞTI

2. OPET Teknoloji ve Otomasyon Satış Müdürü Eren Tunç, Otobil uygulaması ile KOBİ'lere birçok fırsat sunduklarını söyledi. Otobil sisteminin Türkiye genelinde OPET'in yapmış olduğu satışların ortalama olarak yüzde 24'ünü oluşturduğunu belirten Tunç, "Şu anda 30 binin üzerinde müşteri, yaklaşık 400 bin araca sahada hizmet veriyoruz. Tekirdağ'dan başlayıp Anadolu'nun en ücra köşesine kadar uzanarak en küçük işletmelere kadar gittik. 2013'te 8.300 nokta ziyareti yaptık ve sonucunda 2500 kontrat imzaladık. 2014 Temmuz itibarıyla ise 16 bin noktaya ziyaret ederek 4.000 kontrata ulaştık" dedi.

HAFTANIN FIRSATI

Kalkınma ajansı girişimci arıyor
2013'te kalkınma ajansları bin 685 projeye 635 milyon liranın üzerinde destek sağladı. Bu rakam 2012'de 353.9 milyon lira olmuştu. Ekonomi Bakanlığı, 2014'te 2 bin Ar-Ge projesine 499 milyon TL'lik kaynak aktarmayı hedefliyor. Yenilikçi projelerin destek sürecinde avantajlı olduğu ifade ediliyor.