BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,81
ALTIN 2.430,04
HABER /  DÜNYA

Törendeki 'selam' ülkeyi karıştırdı

Darbe davasından hüküm giymiş Güney Kore'nin eski Cumhurbaşkanı'nın katıldığı bir askeri törende genç subayların selam durması ülkeyi karıştırdı

Abone ol

Güney Kore Harp Akademisi'nde düzenlenen bağış gecesine katılan 1980 darbesinin mimarı eski Cumhurbaşkanı Jeon Du-hwan'un basına yansıyan görüntüsü ülkeyi karıştırdı.

Dönemin 4 bakanıyla etkinlikte yer alan eski darbeci Cumhurbaşkanı'na öğrenci ve genç subayların selam durması görüntülerinin televizyonlarda yayınlanması halktan büyük tepki aldı.

Jeon 1980 yılında askeri darbe ile cumhurbaşkanı olmuş, ülkeyi 7 yıl yönetmişti. Eski Cumhurbaşkanı Jeon, darbe karşıtı gösterileri kanla bastırmış, sadece Gwangju olaylarında resmi rakamlara göre 2 binden fazla öğrenci öldürülmüştü.

Vatana ihanet ve adam öldürme davalarından yargılanarak hüküm giyen Jeon'un rütbesi er seviyesine düşürüldü. Buna rağmen öğrenci ve genç subayların kendisine selam durulması Güney Kore'deki özellikle sol kesimi kızdırdı. Kore halkı, darbeci Jeon Du-hwan'u bağış gecesine davet eden Harp Akademisi müdürünün bir an evvel istifa etmesini istiyor. Birçok sivil toplum örgütü ise davetin, 18 Mayıs Gwangju Katliamı'nın yıl dönümüne yakın bir tarihe denk gelmesinin, evlatlarını orda yitirmiş aileleri derinden üzdüğünü ifade etti.

1996 yılında darbelerle ile hesaplaşan Güney Kore'de Jeon Du-hwan devlete ihanet, vazifesine ihanet, üstünü öldürme, üstünü öldürmeye kalkışma, komplo kurma, askerleri öldürme gibi suçlarla yargılanmış bir müddet hapiste kalmıştı. Daha sonra cezası ev hapsi ve paraya çevrilmişti. 10 milyon dolar para cezasına çarptırılan Jeon'un bütün mal varlığına el konulmuştu.