BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.508,38
HABER /  GÜNCEL

Topkapı Saray'ı yeni başkana teslim edildi

Emekliye ayrılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanlığı görevini Doç. Dr. Haluk Dursun'a devretti.

Abone ol

Topkapı Sarayı Müzesi'nin idari binası olan Kilerli Koğuşu'nda düzenlenen devir teslim töreninde konuşan İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, İlber Ortaylı'nın, 7 yıldır Topkapı Sarayı Müzesi'nde hizmet verdiğini, bütün birikimini Topkapı Sarayı'nda değerlendirdiğini ve kendi ününden çok şeyler kattığını söyledi.

Ayasofya Müzesi'ne 7 yıldır başarıyla hizmet eden Haluk Dursun'un, Topkapı Sarayı Müzesi'ne atandığını ve Dursun'un bu başarıyı daha da yükseklere çıkaracağını belirten Bilgili, İlber Ortaylı'ya hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

Prof. Dr. İlber Ortaylı da görevini 1 Temmuz'dan itibaren Haluk Dursun'a devrettiğini hatırlatarak, “Haluk Bey, bildiğimiz bir arkadaşımız, meslektaşım. Ayasofya'dan komşumuz, müze adası sakinlerinden. Onun için işlerin, eskisinden daha da iyi olacağını ümit ediyorum. Topkapı Sarayı, bizim tarihi bir abidemiz. Burada hizmet edilir ancak” diye konuştu.

“Müzelerin ileriye doğru götürülmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız”

Haluk Dursun da, İlber Ortaylı'nın nevi şahsına münhasır bir şahsiyet ve yeri doldurulamayacak birisi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“İlber Ortaylı, Topkapı Sarayı ile çok özdeş hale geldi. Saraya çok hizmet etti. Bu hizmet yarışında, bir bayrak yarışı olarak ben de hizmet için geldim. Geleneksel saray teşkilatında, Topkapı Sarayı'na, özellikle Enderun Avlusu'na ya Edirne Sarayı'ndan ya İbrahim Paşa Sarayı'ndan ya da Galata Sarayı Mekteb-i Enderunu'ndan gelinir. İlber Hocam, Galatasaray'dan geldi, ben de Galatasaray çıkışlıyım. Galata Sarayı ile Mekteb-i Enderun bağlantısıyla, Topkapı Sarayı'nın Mekteb-i Enderunu arasında bir bağlantı, bir geçiş olmuş oldu. Ben bunu güzel tarihi bir hatıra olarak yad ediyorum. Burası bir müzeler yarımadası. Bu müzelerin birlik ve koordinasyon içerisinde ileriye doğru götürülmesi için elimizden gelen herşeyi yapmaya hazırız.

Görevi devralan Haluk Dursun, Ortaylı, Bilgili ve yeni mesai arkadaşlarına bir saray geleneği olan akide şekeri ikram etti.

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Haluk Dursun daha sonra Prof. Dr. İlber Ortaylı'yı Topkapı Sarayı'ndan uğurladı.