BIST 10.259
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.392,75
HABER /  GÜNCEL

TOMA'lara neden su verilmedi?

Gezi Parkı protestolarını değerlendiren Başkan Prof. Akaydın, TOMA’ya su verilmediği iddialarını ‘Sular kesikti’ şeklinde yanıtladı.

Abone ol

Antalya Belediye Başkanı Prof. Mustafa Akaydın, turizmi baltaladığı iddia edilen Gezi Parkı direnişinin yarattığı zararın sezon içerisinde kolaylıkla kapanabileceğini söyledi. İşte Milliyet’e konuşan Akaydın’ın açıklamaları:

Gezi Parkı direnişinin Antalya’daki yansımaları nasıl oldu?

Cumhuriyet Meydanı’nda da toplumsal tepki vardı. Fakat olaylar nedeniyle esnafımız ve turizmcilerimizin de ricaları oldu, ben de insanlardan ricacı oldum, onlar da beni kırmadılar. Şimdi sükunet var, Valimiz ve Emniyet Müdürümüz duyarlı davrandı.

Direnişin özellikle dış turizmi etkileyeceğine dair endişeler ve söylemler var. Antalya’da olaylar zarara neden oldu mu?

Turizm işletmecileri ve otel sahipleri ile yaptığım görüşmeler sonucunda bana ilettikleri zarar şu anda yüzde 1-3 civarında... Bu sezon boyunca kapatılamayacak boyutta bir zarar değil. Ciddi bir risk görmüyorum.

Gezi Parkı direnişinde siyasilerin tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu süreçte Türkiye, özellikle de siyasetçilerin söylemi nedeniyle çok gerildi. Ben bütün siyasetçilerin başta Başbakan olmak üzere, halkı çok kışkırttıklarını düşünüyorum. Sayın Başbakan’a yakışmayacak bir üslupla kendisine oy vermeyenleri ötekileştirdiğini düşünüyorum. Öncelikle Sayın Başbakan’ın bu üslubunu değiştirmesi lazım. Bunu İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bunu çok iyi ifade etti. Üslup olarak siyasetçilere çok önemli rol düşüyor.

Antalya’daki olaylar sırasında TOMA’lara su vermediğiniz iddiaları gazetelerde yer aldı. Gerçekten su vermediniz mi?

Sular kesikti. (gülüyor) Ben bunun yorumunu yapmak istemiyorum. O sırada bir yakınımın sağlığı nedeniyle yurtdışındaydım, haberi ABD’de izledim. Bizler kamu yöneticisi sorumluluğu olan insanlarız, gereğini halkımızın yararına her zaman yaparız ama halkımızı da kışkırtmak istemeyiz.

19 Mayıs’taki konuşmanızda sarf ettiğiniz “İpleri Obama’nın elinde olan başbakan istemiyoruz, işi bitince tuvalet deliğine süpürülecek başbakan istemiyoruz” sözleri nedeniyle Başbakan Erdoğan’ın size açtığı davayla ilgili bir gelişme var mı?

Ben bunları samimi, demokrasinin gereği bir eleştiri olarak değerlendiriyorum. Ama Sayın Başbakan Erdoğan, tamamen üzerine alıp buradan 50 bin TL’lik bir tazminat davası talebinde bulundu. Kendimizi gidip savunacağız, gerisi yüce yargının takdiri...

İnanır’ın sözleri hoş değil

Akil İsanlar Heyeti, Antalya’ya geldiğinde İstanbul’a gittiğiniz için Kadir İnanır’ın “Mustafa Akaydın’ın yaptığı çok ayıp. Bu yüzden Altın Portakal’a gelmeyeceğim” demişti. Bu açıklamaları nasıl yorumluyorsunuz?

Akil İnsanlar, Antalya’ya geldiğinde daha önceden planlanmış olduğu için İstanbul’daydım. Hatta Heyet Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da aradı. Kendisine bu durumu iletttim, anlayışla karşıladı. Sevgili Kadir İnanır’ın bu konuda açıklamaları oldu. Kendisini severim. Hoş olmayan açıklamalarda bulunmuş fakat kültür sanat insanlarına her zaman saygı duyarız, o öyle diyorsa öyledir.