BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Times: İsrail ve Filistin'den 'Ankara'nın arabuluculuğuna ret'

İngiltere'deki Times gazetesi, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin Türkiye'nin İsrail, Filistin barış sürecine önemli katkıda bulunabileceği yönündeki sözlerini aktarıyor, ancak tarafların Türkiye'nin arabuluculuğuna sıcak bakmadığını yazıyor.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye ziyaretinde, İsrail ile ilişkilerin "tam normalleştirilmesine" ve Türkiye'nin İsrail-Filistin barış sürecine katıkıda bulunabileceğine vurgu yaptığı belirtiliyor.

Kerry'nin ziyaretini dünya haberleri sayfalarına taşıyan İngiliz gazetesi Times, Türkiye'nin arabuluculuğunun ise taraflarca reddedildiğini aktarıyor.

ABD'nin Filistin-İsrail barış sürecini canlandırmak için yoğun çaba harcadığı yorumunu da öne çıkaran gazete, ABD'li bakanın son iki hafta içindeki üçüncü İsrail ziyaretinden önce ikinci defa Türkiye'ye uğradığına dikkat çekiyor.

Haberde, Kerry'nin Ankara'ya İsrail'le ilişkilerin "tam anlamıyla normalleştirilmesi" çağrısında bulunduğu belirtiliyor.

Times'a göre, Kerry'nin açıklaması beklenen plan, Filistin devletinin kurulması karşılığında İsrail'in, Arap dünyasının çoğu tarafından tanınmasını içeriyor.

'Arabulucuya gerek yok'

Kerry'nin, "Türkiye, pek çok yönden barış sürecine önemli katkıda bulunabilir," yönündeki sözlerini aktaran gazete şöyle devam ediyor:

"Ankara'nın Gazze Şeridi'ni kontrolü altında tutan Hamas'la yakın bağları, rakip El Fetih hareketiyle uzlaşılmasında önemli bir rol oynayabilir. Ancak İsrailli Bakan Yuval Steinitz, Türk medyasında yer alan 'Ankara'nın barış sürecinde yeni bir arabulucu olarak değerlendirildiği' yönündeki haberleri reddetti. Steinitz, 'Benim şahsen böyle bir karardan haberim yok. Hamas'la müzakere etmiyoruz. Dolayısıyla, Erdoğan'ın Hamas'la ilişkileri burada ilgisiz. Filistin yönetimiyle ise doğrudan müzakere ediyoruz. Dolayısıyla arabuluculuya gerek yok' diyor."

Times, Ramallah'taki Filistinli yetkililerin de Türkiye'nin arabuluculuğuyla ilgili haberleri reddettiğini ve Türkiye'nin arabuluculuk yapması çağrılarını 'temelsiz' ve 'etkisiz' bulduklarını belirtiyor. Gazeteye konuşan Filistin Yönetimi'nin Dışişleri Bakanı Riad Malki, İsrail hükümeti üzerindeki nüfuzları nedeniyle başta Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere olmak üzere Orta Doğu Dörtlüsü'nü tercih ettiklerini söylüyor.

Ancak gazete, isminin açıklanmasını istemeyen bir Filistinli yetkiliye dayanarak, Türkiye'ye itiraz edilmesinin arkasında başka bir neden daha olduğunu aktarıyor. Bu yetkili, Erdoğan'ın Hamas'tan yana tavır koymasının ve Batı Şeria'daki 'daha ılımlı' Filistinli lider kadrosunun tecrit edilmesi ihtimalinin kaygı yarattığını dile getiriyor.