BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.431,96
HABER /  EKONOMİ

Ticaret Bakanlığı'ndan tatilcilere paket uyarısı

Bahar aylarına girilmesi ile tatilcilerde erken rezervasyon telaşı başladı. Ticaret Bakanlığı tatillerin zehir olmaması için vatandaşı uyardı.

Abone ol

Ticaret Bakanlığı tarafından paket tur ve otel konaklamalarında erken rezervasyonlara ilişkin açıklama yapıldı. Turizm şirketlerinini bahar ayı ile birlikte erken rezevasyon tanıtımlarına başladığını belirten Bakanlık, vatandaşın çoğunluk itibari ile erken rezervayon paketlerini tercih ettiklerni hatırlattı.

Kimi zaman erken rezervayon yapan tatilcilerin çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını belirten bakanlık öncelikli hedefinin vatandaşım mağduriyet yaşamaması olduğunu vurguladı.

Acentaları sorgulayın
Tatil rezervasyonların dikkatli olunmasını isteyen Bakanlık şu uyarıda bulundu:  "Tüketicilerimiz tarafından satın alma kararı öncesinde tercih edilen seyahat acentası veya turizm tesisinin ilgili kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde kayıtlı olup olmadığı sorgulanmalıdır.

Bu kapsamda tüketiciler, seyahat acentalarının ve turizm tesislerinin belgeli olup olmadığını, turizm tesislerin kaç yıldız sahibi olduğunu www.kulturturizm.gov.tr ve www.tursab.org.tr adreslerinden sorgulayabilmektedir” denildi.

Resmi sitesine dikkat edin
Özellikle mesafeli yolla imzalanan sözleşmelerde, seyahat acentasının veya turizm tesisinin internet sitelerinde adres, unvan ve iletişim bilgilerine yer verildiğinin ve ayrıca internet sitelerinin ETBİS'e (elektronik ticaret bilgi sistemi) kayıtlı olduğunun kontrol edilmesi, sosyal medya üzerinden yapılan satış yerine seyahat acentalarının kendi internet sitesinin tercih edilmesi, ödemelere vb. hususlara dikkat edilmesinin gerektiği bildirildi.

İptal için 30 gününüz var
Vatandaşın aldıkları paket turlara çeşitli nedenlerle kimi zaman katılamadıkları ve bu nedenle bir takım cezai şartlara maruz kaldıklarını belirten Bakanlık  vatandaşın fesh hakkının bulunduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

“Söz konusu duruma ilişkin olarak, tüketicinin paket tur sözleşmesini 30 gün öncesine kadar feshetme hakkı bulunmaktadır. Buna göre tüketicinin, paket turun başlamasından en az 30 gün önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek kaydıyla paket tur sözleşmesini feshetme ve ödenmesi zorunlu vergi gibi yasal yükümlülükler dışındaki paket tur bedelinin herhangi bir kesinti yapılmaksızın iade alma hakkı bulunmaktadır.

Fesih bildirimi paket turun başlamasına 30 günden daha az bir süre kala yapılıyorsa paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabilecektir”