BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Tibet'te yüzlerce kişi gözaltında

Tibet'te geçen Pazar günü iki keşişin kendisini yakmasının ardından yaklaşık 600 kişinin gözaltına alındığına dair haberler alınıyor.

Abone ol

Tibet'in Lhasa kentinde geçen Pazar günü iki keşişin kendini yakmasının ardından Çin güvenlik güçleri yüzlerce Tibetliyi gözaltına aldı.

Lhasa'da iki kişinin kendini yakmasına şahit olanların gözaltına alındığı, Lhasa dışından gelen Tibetlilerin de evlerine gönderildiği bildiriliyor.

Geçen Pazar günü Jokhang Tapınağı'nda Çin karşıtı gösteri düzenleyen iki kişi kendini yakmıştı.

Daha önce Tibet dışında benzeri eylemler düzenlenmişti ancak geçen Pazar günü yaşanan olay Lhasa'da bir ilk oldu.

Xinhua haber ajansı, kendini yakanlardan birinin öldüğünü, diğerinin de "yaralı kurtulduğunu" duyurdu. Her iki keşişin de Tibet dışında yaşadıkları belirtildi.

Diğer yandan, 30 yaşlarında üç çocuk annesi bir Tibetlinin de Sinchuan bölgesindeki Aba vilayetinde kendini yakarak öldüğüne dair haberler geldi. Tibetlilerin yaşadığı Aba'da, daha önce de benzer olaylar meydana gelmişti.

Amerikan yayın kuruluşu Radio Free Asia, kimliği açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberinde, Lhasa'da geçen Pazar günü meydana gelen olayla ilgili yaklaşık 600 Tibetliyi yakaladığını belirtti.

Yabancı medyanın bölgeye girememesi nedeniyle haberleri doğrulamak güç oluyor. Lhasa ile ilişki içindeki Tibetli gruplar, sayının teyit edilemediğini söylüyor.

Dharamsala'da sürgündeki Tibet hükümeti sözcüsü Thubten Samphel de, BBC'ye yaptığı açıklamada Lhasa'dan aldığı bilgilere dayanarak tutuklananlar olduğunu aktardı.

Samphel, "Lhasa'ya ait olmayan Tibetlilerin bölgelerine gönderildiği söyleniyor" dedi.

Dharamsala'daki Tibet İnsan Hakları ve Demokrasi Merkezi'nden Tsering Tsomo da geçen Pazar günü yaşanan olaya tanıklık edenlerin tutuklandığına dair haberler aldığını belirtti.

BBC, Lhasa'daki üç farklı bakanlıkla iletişime geçti ancak bir sonuç alamadı. BBC'nin telefonlarını yanıtlayanlar, tutuklamalarla ilgili bilgileri olmadığını söyledi.

Geçen yıl Mart'tan bu yana, çoğu genç keşişlerden ve rahibelerden oluşan 30'u aşkın Tibetli, kendisini yaktı.

Çin, Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama'yı, kendini yakma olaylarını ve ayrımcılığı teşvik etmekle suçluyor.

Dalay Lama bunu reddederken, Tibet hükümeti ve muhalif eylemciler kendini yakma olaylarının, bölgenin kontrolünü elinde tutan Çin'e ve dini baskıya karşı protesto olduğunu savunuyor.