BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İsrail Filistinlilerin naaşlarını iade ediyor

İsrail ile girdikleri çatışmalarda hayatlarını kaybeden 90 Filistinlinin baaşları Filistin Ulusal Yönetimine teslim edilecek.

Abone ol

Filistinli tutuklular 2 aydır açlık grevindeydi.

Geçmiş yıllarda İsrail ile girdikleri çatışmalarda ölmüş olan 90 Filistinlinin naaşları bugün Filistin yönetimine teslim edilecek.

Geri verilecek naaşlar arasında 1975 yılında ölen intihar bombacıları ve militanlar da bulunuyor.

Naaşların teslim edilmesi, İsrail hapisanelerinde toplu açlık grevine giden Filistinli tutukluların İsrail ile yaptıkları anlaşmanın bir parçası.

İsrailli yetkililer naaşların tesliminin iki taraf arasında güven ortamının kurulmasını sağlama konusunda bir adım olduğunu düşünüyorlar.

Naaşlar yeniden toprağa verilmeden önce Ramallah'ta bir tören düzenlenecek.

BBC'nin Ramallah muhabiri Jon Donnison, naaşların Filistin'e geri verilmesinin uzun süredir hassas bir konu olduğunu söyledi.

Jon Donnison, ölenlerin Filistinliler tarafından 'şehit', İsrailliler tarafından ise 'terörist' olarak görüldüğünü ve naaşların transferinin uzun zamandır pazarlıklara konu olduğunu belirtti.

Bu ay, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular iki aydır devam ettirdikleri toplu açlık grevini sonlandırmayı kabul etmişti.

1500'den fazla Filistinli, yaşam koşullarının iyileştirilmesi talebiyle yemek yemeyi reddediyordu.

Mahkumlardan herhangi birinin açlık grevi sonucu ölmesi durumunda, Filistinlilerin siddetli bir tepki göstermesinden endişe duyuluyordu.

Naaşı İsrail'e teslim edilecek olan kişilerden birinin annesi olan Um Ramez Obeid, kararın kendisini ''çok mutlu' ettiğini" söyledi.

Obeid ''Bu an için 16 yıldır bekliyorduk. Naaşların teslim edilmesi ile ilgili konuşmalar devam ederken, oğlumun cenazesinin da iade edilecekler arasında olmasını diliyordum'' dedi.

Obeid, ''Allah izin verirse oğlumun cenazesini bize teslim edecekler ve onu mezarlıkta babasının yanına gömeceğiz. Onu ziyaret edebileceğiz, ölmüş ve mezarda da olsa, o, bana dönmüş gibi hissediyorum'' diye konuştu.