BIST 10.736
DOLAR 32,20
EURO 35,04
ALTIN 2.529,45

Tıbbi efsaneler

Tıbbi efsaneler

Kaybolan kontakt lenslerçoğumuz kontakt lenslerinin kalıcı olarak gözlerinin arkasına takılıp kaldığını iddia eden bir iki kişiyle tanışmışızdır. lenslerini geri almaya çalıştıklarındaysa gözlerinin yuvalarından fırlayacağından korktukları için onlara dokunmazlar. böyle düşünenlere iyi bir...

Tıbbi efsaneler

Kaybolan kontakt lensler
Çoğumuz kontakt lenslerinin kalıcı olarak gözlerinin arkasına takılıp kaldığını iddia eden bir iki kişiyle tanışmışızdır. Lenslerini geri almaya çalıştıklarındaysa gözlerinin yuvalarından fırlayacağından korktukları için onlara dokunmazlar. Böyle düşünenlere iyi bir haberimiz var: kontakt lensin gözünüzün arkasına yapışıp kalması imkânsızdır, çünkü gözün arkasında girip yerleşebileceği hiçbir çukur veya boşluk yoktur.

Tıbbi efsaneler

Kaybolan tamponlar
Kadınların, ipi düştüğü için tamponlarını bulamayıp soluğu acil serviste almaları sık rastlanan bir durumdur. Halbuki rahim ağzı tamponun geçemeceği kadar dardır. Dolayısıyla tamponun kaybolması imkânsızdır.

Tıbbi efsaneler

Grip aşıları
Grip aşısı olunca gribe yakalanılacağı söylenegelmiştir. Ancak bu kesinlikle yanlış. Grip aşılarının içeriğinde etkisiz hale getirilmiş veya öldürülmüş virüsler vardır. Virüs canlı olmasa bile bedeniniz onu tanır ve ona karşı savaşmaya çalışır. Bu arada şunu da hatırlayalım: Yakın zamanda tüm dünyada büyük korku yaratan domuz gribi vakaları yaşanmıştı. Bu sırada üretilen kimi domuz gribi aşıları, üretim yapılan labaratuvarda virüsü etkisiz hale getirmeyi unuttukları için piyasadan geri çekilmişti!

Tıbbi efsaneler

Kalbe ilaç zerketmek
Pulp Fiction, her ne kadar kült bir film olsa da, ne yazık ki bir efsanenin yaygınlaşmasına önayak olmuştur. Filmin bize öğrettiği yanlış bilgi şudur: Bir ilacı hasta kişinin kalbine enjekte ederek o ilacın en hızlı şekilde etki etmesini sağlayabilirsiniz. Pulp Fiction'da bu yöntemi aşırı dozda uyuşturucu almış birine adrenalin yüklemek için kullanmışlardı. Oysa doktorlar hiçbir zaman kalba ilaç zerketmezler. Üstelik adrenalin, aşırı eroin alımına karşı kullanılan bir tedavi değildir. Bir doktorun kalbinize bir enjeksiyon iğnesiyle en fazla yaklaşacağı durum, onu çevreleyen kesedeki fazla sıvıyı almak içindir.