BIST 10.478
DOLAR 32,64
EURO 34,92
ALTIN 2.444,87
HABER /  EKONOMİ

THYnin 9 aylık bilançosu

Türk Hava Yolları istikrarlı büyümesini sürdürüyor. THY 9 aylık bilançosunu açıkladı. Satış geliri arttı net kar düştü.

Abone ol

Türk Hava Yolları'nın (THY) bu yılın 9 ayındaki net karı, 476 milyon lira oldu.

THY Mali Denetim Komite Başkanı Hamdi Topçu, yaptığı açıklamada, THY'nin 2009 yılı eylül dönemine ait konsolide mali tabloların İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na gönderilerek açıklandığını söyledi.

9 aylık sonuçlara göre satış gelirlerinin yüzde 15 artışla 5 milyar 55 milyon, esas faaliyet karının yüzde 35 artışla 610 milyon, net karın ise yüzde 27 düşüşle 476 milyon lira olarak gerçekleştiğini ifade eden Topçu, finansal krizin sonucu olarak global havacılık sektöründe yaşanan daralmanın maddi duran varlık değerlerinde meydana getirdiği düşüş nedeniyle net karda geçen yıla göre düşüş yaşandığını kaydetti.

Topçu, üçüncü çeyrek sonuçlarına bakıldığında ise satış gelirlerinin yüzde 17 artışla 2 milyar 89 milyon, esas faaliyet karının yüzde 51 artışla 454 milyon ve net karın ise yüzde 7 düşüşle 374 milyon lira olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Satış gelirlerine paralel olarak trafik sonuçlarındaki büyümenin de sürdüğünü aktaran Topçu, 9 aylık dönemde yolcu sayısının yüzde 10 artışla 18 milyon 635 bine, taşınan kargonun yüzde 9 artışla 162 bin tona ulaştığını dile getirdi.

Topçu, arz edilen koltuk km'deki (AKK) yüzde 21 artışa karşılık, ücretli yolcu km'de (ÜYK) yüzde 14 artış meydana geldiğini belirterek, yolcu doluluk oranının 4 puan düşüşle yüzde 70.9 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Topçu, tüm dünyayı etkileyen mali krizin etkisiyle daralan havacılık sektöründe THY'nin, gerek finansal, gerekse de trafik sonuçlarında elde ettiği pozitif sonuçların, alınmış stratejik kararların geçerliliğinin ve uygulamaların başarısının bir göstergesi olduğunu anlattı.

Dünya havacılık pazarında, trafikte ve birim gelirlerde yaşanan düşüşe karşın THY'nin kapasite ve trafik artışıyla birlikte esas faaliyet karında yüzde 35 artış elde edilmiş olmasının önemli bir başarı olduğuna işaret eden Topçu, ''Ortaklığımızın 11 Kasım 2009'da yayımlanan MSCI Standard Indeksine dahil edilmesi de elde edilen pozitif sonuçların bir işareti olarak değerlendirilmektedir'' dedi.