BIST 10.248
DOLAR 32,24
EURO 34,74
ALTIN 2.394,95
HABER /  DÜNYA

TERTİP KOMİTESİ: 1 MAYIS’A İZİN VERMEMEK SUÇTUR”

1 Mayıs Tertip Komitesi’nden avukat Arzu Becerik, İnsan Hakları Mahkemesi kararı gereği Taksim’de 1 Mayıs kutlamasının yapılabileceğini beli...

Abone ol

1 Mayıs Tertip Komitesi’nden avukat Arzu Becerik, İnsan Hakları Mahkemesi kararı gereği Taksim’de 1 Mayıs kutlamasının yapılabileceğini belirterek, "Taksim’de 1 Mayıs kutlamasına izin vermemek suçtur" dedi.
1 Mayıs Tertip Komitesi, Emek ve Dayanışma günü kutlamalarının Taksim’de yapılmasıyla ilgili teknik ve hukuki bilgileri Taksim Hill Otel’de kamuoyuyla paylaştı. TMMOB Üyesi Mimar Mücella Yapıcı, “En son gelinen noktada Taksim Gezi Parkı da elden gitmektedir. Şu anda Taksim Meydanı’nda büyüklük konuşuluyor. Taksim’de 63 bin metrekare alan bulunmaktadır. Polis metrekareye 4 kişi düştüğünü düşünmekte. Sadece inşaat alanı dışındaki alan 260 binden fazla emekçiyi barındırabilir. Şu anda taksime 6 erişim noktası var. Kadıköy Meydanı şu haliyle 14 bin 300 metrekaredir ve iki erişim yolu vardır. 15 bin kişi kapasiteli Çağlayan Meydanı’na ise üç erişim noktası vardır. Şu haliyle bile Taksim hepsinden daha fazla alana sahiptir ama bundan da öte Taksim’in ayrı bir anlamı vardır. Taksim’deki fiziki çekinceler inşaat bitince de var olacaktır. Taksim alanındaki mücadele bizim için çok önemlidir” dedi.

"KARAR SİYASİ"
DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, Taksim’de 1 Mayıs kutlaması yapılmasına herhangi bir engel olmadığını savunarak, “Karar siyasi bir karar. 1 Mayıs 1977 yılında 36 arkadaşımız katledildi. Yıllardan bu yana katledilen arkadaşlarımızın katillerinin bulunması şiarıyla mücadelemiz devam etmektedir. Siyasal iktidarın yapmak istediği bir şey var. Taksim’i yasaklayan zihniyet Sivas Katliamı’nın anılmasını organize eden arkadaşlarımızı ve Çorum’da yapılacak anmayı da yasaklayacaktır. Demokrasi ve sendika mücadelesi veren ve bu uğurda şehit olan arkadaşlarımızın anılmasına siyasi iktidar izin vermemiştir” diye konuştu.
1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını vurgulayan Beko, “1 Mayıs sabahına kadar diplomatik alanda girişimlerimizi yapacağız. Konfederasyonlarla birlikte Başbakan ve İçişleri Bakanlığından istediğimiz randevular var. Taksim’de fiziki anlamda çalışma var ama 1 Mayıs ile ilgili bir engel olmadığını kendilerine anlatacağız” ifadelerini kullandı.
KESK Başkanı Lami Özgen, “Önceki yıllardan kalma klasik inatlaşmadan, ’ben bilirim, yaparım’ yaklaşımlarından vazgeçmelerini istiyoruz. Halen zaman var, hükümetten bu yaklaşımını gözden geçirmek suretiyle suni engel olarak önümüze koymak istediği bu engeli ortadan kaldırmasını istiyoruz. Biz bu ülkenin işçi ve emekçileri olarak 1 Mayıs’ı 1 Mayıs günü birlik, beraberlik ve mücadele anlayışıyla hep beraber Taksim Meydanı’nda kutlamak istiyoruz" açıklamasını yaptı.

"SİYASİ OTORİYE SUÇ İŞLEMEKTEDİR"
1 Mayıs Tertip Komitesi’nden avukat Arzu Becerik ise, “Meydan konusunda İnsan Hakları Mahkemesi şimdiye kadar böyle bir karar vermedi ama ilk kez Taksim Meydanı için toplumsal hafızada bu kadar önemi olan bir meydanın asla kutlamalara yasaklanamayacağını belirtti. İncelemeler sonucunda çıkan şudur ki; yasaklamaya çalışan her aşamadaki bürokratlar kamu otoriteleri ve bunu engellemeyen siyasi otorite şu aşamada suç işlemek durumundadır. Taksim gerçekten İnsan Hakları Mahkemesi kararıyla kendine yakışır bir şekilde tescil edilmiştir, bunun uygulanması zorunludur. Buna ilişkin her türlü engelleme girişimleri aynı zamanda Avrupa Konseyi’nin yükümlülüklerine aykırılık oluşturulacak, bakanlar komitesi tarafından denetlenmeyi gerektirecektir” şeklinde konuştu.
(İHA)