BIST 10.173
DOLAR 32,31
EURO 34,99
ALTIN 2.445,59
HABER /  GÜNCEL

Terör zanlılarından biri öğretmen

Bombalara hedef olan Londra'da 50'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların zanlıları sorgulanıyor. Terör zanlılarından biri engelli çocuklara bakan öğretmen çıktı

Abone ol

İngiltere'nin başkenti Londra'da geçtiğimiz hafta 50'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanna saldırıların zanlılarından birinin engelli çocuklara öğretmenlik yaptığı belirlendi.

Muhamed Sadık Kaan adlı saldırganın, İngiltere'de yayımlanan The Times gazetesinin birinci sayfasında yer alan fotoğrafında, bombacı okulda küçük çocuklarla birlikte görülüyor.

Polis, resmi açıklamalara göre 52 kişinin hayatını kaybettiği saldırılarda rol oynadığı düşünülen beşinci adamı arıyor. Dedektifler, dört eylemci ile birlikte hareket eden başka kişilerin de olduğunu düşünüyor.

The Times gazetesi, saldırıların ardındaki beynin 30’lu yaşlarında bir Pakistanlı olduğunu ve geçtiğimiz ay İngiltere’ye geldiğini, bombalı saldırılardan önce de ülkeden ayrıldığını yazdı.

Dedektifler İngiltere’de doğup büyüyen dört intihar eylemcisinin hayat hikayelerini şekillendirmeye çalışıyor. Dört bombacıdan üçünün kimlikleri Şehzad Tanvir (22), Muhammed Sadık Kaan (30) ve Hasip Hüseyin (19) olarak açıklandı. Dördüncü eylemcinin kimliği de polis tarafında belirlendi ama adı henüz açıklanmadı.

Şehzad Tanvir’in 65 yaşındaki dayısı Beşir Ahmet ise yaptığı açıklamada, oğullarının bu kadar can kaybına neden olduğunu kabul etmenin çok zor olduğunu belirterek, "yapan o değildi. Arkasında başka güçler vardı muhakkak" dedi.

Gamze Günoral'ın çantası bulundu

Bombalı saldırıların meydana geldiği mekanlarda detaylı incelemeler devam ederken, olaydan sonra haber alınamayan Türk öğrenci Gamze Günoral'ın çantası bulundu.

Günoral'ın çantasının bombayla uçurulan birinci vagonun altında bulunduğu belirtildi. Dil okuluna gitmek için Piccadilly Hattı’nda çalışan metroyu kullanan Gamze Günoral’ın akıbeti hakkında polis henüz resmi bir açıklama yapmadı.

İki dakikalık saygı duruşu

Saldırıyla ilgili başlatılan geniş çaplı soruşturma sürerken dünya, bugün saldırıların birinci haftasında hayatını kaybedenleri anacak. AB üyeleri ve aday ülkelerde Türkiye saatiyle 14.00'de iki dakikalık saygı duruşunda bulunulacak. Saygı duruşuna Türkiye'de katılıyor.

İngiltere'de cadde ve sokaklar ile metrodaki yolcular anonslarla iki dakikalık sessizliğe davet edilecek. Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone, tüm Londralıları, evlerinden, işyerlerinden dışarı çıkarak anma etkinliğine katılmaya çağırdı.

İngiliz Havayolları da, Heathrow ve Gatwick Havaalanları'nda iki dakikalığına, iniş ve kalkışlara ara verecek. Havayolları personeli de yolculara saygı duruşunu hatırlatacak ve katılmalarını rica edecek.

Akşam saatlerinde ise Trafalgar Meydanı'nda binlerce kişinin toplanması bekleniyor. Meydandaki anma töreninde, kurtarma ve sağlık ekiplerine teşekkürlerini sunmak için konuşmalar yapılması planlanıyor.

Saldırıların zanlılarının yaşadığı Leeds kentinde de, dini liderler, siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri kent merkezinde biraraya gelerek saygı duruşunda bulunacak.

50'den fazla kişi öldü

İngiltere'nin başkenti Londra'da 7 temmuzda üç metro istasyonu ile bir otobüse düzenlenen bombalı saldırılarda 50'yi aşkın kişi ölmüş, 700'e yakın kişi de yaralanmıştı.

Saldırıların ardından Avrupa ülkelerinin hemen hemen hepsi terör olaylarına karşı önlemlerini artırdıklarını duyurmuştu. Londra sokaklarını kana bulayan saldırıları El Kaide'ye bağlı Ebu Hafs El Mısri Tugayları isimli bir örgüt üstlenmişti.

Haber: Metin Güneş
Kaynak: