BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,94
ALTIN 2.445,51
HABER /  GÜNCEL

Tek koşul Kopenhag kriterleri

AB devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren yaz zirvesinin karar sonuçu açıklandı. Kararda Türkiye'nin kriterleri yerine getirimesi şart koşuldu.

Abone ol

NTV'nin Brüksel Muhabiri Güldener Sonumut'un haberine göre, Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren yaz zirvesinin taslak sonuç bildirgesinde, Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirmesi durumunda Türkiye ile Aralık 2004’te müzakerelere başlanabileceği belirtiliyor.

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının Brüksel’de düzenleyeceği yaz zirvesinin sonuç bildirgesi taslağında Türkiye için olumlu ifadeler yer alıyor.

NTV Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren 17-18 Haziran’da Brüksel’de yapılacak yaz zirvesinin taslak sonuç bildirgesine ulaştı. Metnin Türkiye bölümünde Avrupa Komisyonu’nun Türkiye hakkında yayınlayacağı İlerleme Raporu’nun Ankara’nın Kopenhag siyasi kriterleri yerine getirdiğini tespit etmesi durumunda Aralık 2004 tarihinde düzenlenecek olan AB zirvesinde müzakerelere ivedilikle başlama kararı alınacağı belirtiliyor.

SİYASİ KRİTERLER YERİNE GETİRİLMELİ

Bildirgenin Türkiye paragrafında, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Ekim ayında yayımlayacağı ilerleme raporunun, Kopenhag siyasi kriterlerinin uygulandığı sonucuna varması durumunda, üyelik müzakerelerine gecikmeden başlanacağı belirtiliyor.

Bildirgede bu ifadenin yer alması, Türkiye’nin üyelik müzakerelerine başlaması için, yalnızca siyasi kriterleri karşılamasının yeterli olacağı anlamını taşıyor.

Avrupalı liderler bildirgede, Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirmek için, mayıs ayında yapılan Anayasa değişikliklerine işaret ederek Türkiye’nin reformları gerçekleştirme konusundaki iradesine dikkat çekiyor.

REFORMLARA DEVAM

Ancak bununla birlikte, bildirgenin taslak metninde önümüzdeki ayların Türkiye için önemine dikkat çekiliyor. Türkiye’nin bu süre içinde eksik kalan yasal düzenlemelerin tamamlanmasının istendiği bildirgede, ülke genelinde tüm idari kademelerde reformların kararlı bir biçimde uygulanmasının güvence altına alınması da talep ediliyor.

EKONOMİK TAKVİME SADIK KALINMALI

Taslak sonuç bildirgesinde, Ankara’nın makro-ekonomik ve mali istikrar için yapısal reformlara ilişkin takvime sadık kalması yönünde bir çağrı da yer alıyor.

Avrupa birliği hükümet ve devlet başkanları bildirgede, Ankara’nın Kıbrıs sorununun çözümü için sergilediği yapıcı tavır ve sarf ettiği çabadan duyulan memnuniyeti de ifade ediyor.