BIST 9.525
DOLAR 32,70
EURO 34,77
ALTIN 2.521,13
HABER /  GÜNCEL

Tecavüz davasında Assange için karar!

İsveçli Başsavcı Marianne Ny, WikiLeaks'ın kurucusu Assange yöneltilen tecavüz iddialarıyla ilgili delile ulaşılamadığını açıkladı. Başsavcı dosyayı kapattıklarını açıklarken, 2020 yılında dosyanın zaman aşımına uğrayacağını söyledi.

Abone ol

İsveçli Başsavcı Marianne Ny, WikiLeaks kurucusu Julian Assange hakkında yedi yıldır devam eden tecavüz soruşturmasını fazla delil bulamayacakları için kapatma kararı aldıklarını belirtti. Assange, yaklaşık 5 yıldır Londra'da Ekvador Büyükelçiliğinde yaşıyor.

Basın toplantısı düzenleyen İsveçli Başsavcı, "Assange'ın suçlu olup olmadığına dair bu zamana kadar bir sonuca ulaşamadık. Yedi yıldır devam eden davada fazla delil bulamayacağımıza karar verdik ve tecavüz soruşturmasını kapatma kararı aldık." diye konuştu.

İSVEÇ'E GELİRSE DAVA AÇILACAK

Suçlamanın 2020 yılında zaman aşımına uğrayacağını hatırlatan Ny, ''2020 yılına kadar Assange İsveç'e gelirse dava tekrar açılabilir." dedi.

İngiliz polisi ise, Assange'ın Ekvador Büyükelçilik binasını terk etmesi durumunda Haziran 2012'de mahkemeye çıkmadığı için Westminster Sulh Hukuk Mahkemesinin daha önce verdiği tutuklama emrini yerine getireceğini duyurmuştu.

İsveç Başsavcısı Ny'in kararını açıklamasını takiben Wikileaks'in Twitter hesabından atılan mesajda da "Birleşik Krallık, Assange'i ne olursa olsun tutuklayacağını bildiriyor. ABD'den bir iade talebinin olup olmadığını ne teyit ediyor ne de reddediyor." ifadeleri kullanılmıştı.

5 YILDIR BÜYÜKELÇİLİKTE YAŞIYOR

45 yaşındaki Assange, yaklaşık 5 yıldır Londra'nın Knightsbridge semtinde bulunan Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyor.

İngiliz mahkemesi 2012 yılında, Avustralya vatandaşı Julian Assange'ın, 2010 yılında iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Ancak Assange, hakkındaki iddiaları reddediyor.

EKVADOR'A İLTİCA ETMİŞTİ

Assange, hakkındaki iade kararının ardından, 2012 yılının haziran ayında İngiltere'deyken İsveç'e iade edilmesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı. Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.