BIST 10.358
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.464,23
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

TBMM'de Abdi Cangı sorusu!

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e geçmişteki disiplin cezaları nedeniyle tahliye edilmeyen Kocaeli 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu Abdi Cangı'nın durumunu sordu.

Abone ol

Tanrıkulu, Bakan Ergin tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle Tbmm Başkanlığına soru önergesi verdi. Abdi Cangı'nın yedi yıllık tutukluluğunun ardından geçtiğimiz Mayıs ayında tahliye olmayı beklenmesine karşın geçmişte verilen disiplin cezaları nedeniyle halen tutuklu bulunduğunu belirten Tanrıkulu, "Cezasının dörtte üçünü yatan Cangı'nın 2 Mayıs 2013'te şartlı tahliye olması gerekiyordu. Fakat hakkında, 2011 yılı içerisinde, "gereksiz yere slogan atmak' ve "gereksiz yere marş söylemek' suçlamalarıyla verilmiş disiplin cezaları bulunan Cangı'nın, 30 Eylül 2013'te serbest kalmayı beklerken 2012'de kesilen bir disiplin cezası daha ortaya çıktı. Mahkemenin vaktinde göndermeyi unuttuğu evrakı, Cangı'nın dışarı çıkmasına 18 gün kala yollamasıyla birlikte Cangı'ya hem 45 gün ziyaret yasağı kondu hem de tahliyesi dört buçuk ay daha uzadı" dedi. Tanrıkulu, Bakan Ergin'den şu soruların yanıtını istedi:

"Abdi Cangı hakkında 2012 yılında kesinleşmiş disiplin cezası neden tahliyesine 18 gün kala tebliğ edilmiş ve şartlı tahliye tarihinde aksamaya neden olunmuştur?

Abdi Cangı için vakit kaybedilmeksizin ceza zamanı tebliğ edilip infaz edilmesi halinde, şartlı tahliye tarihinde aksama olmayacağına göre kazanılmış olan hakkı iade edilerek mağduriyeti giderilecek midir?

Cangı'nın unutulmuş ve henüz tebliğ edilmemiş başka disiplin cezaları bulunmakta mıdır?

Cangı'nın daha önceki disiplin cezalarını "gereksiz yere slogan atmak' ve "gereksiz yere marş söylemek' suçlarından aldığı doğru mudur?

Disiplin cezalarının cezaevi yönetimleri tarafından keyfi olarak uygulanmasını engellemek için herhangi bir düzenleme yapılacak mıdır?

1 Ekim 2013 tarihi itibariyle, Türkiye genelinde kaç tutuklu veya hükümlü, disiplin cezaları dolayısıyla tahliye edilmemiştir?"