BIST 10.657
DOLAR 32,17
EURO 34,95
ALTIN 2.430,13
HABER /  GÜNCEL

TBMM yeni yasama yılına başladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Genel Kurula hitap etmesi ardından, BDP'li milletvekilleri bir eksikle yemin ettiler.

Abone ol

TBMM yeni yasama yılına bugün başladı.

Meclis 24. Dönem 2. yasama yılının başlaması nedeniyle özel gündemle toplandı.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in sunuş konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genel Kurula hitap etti.

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmaya, 12 Haziran seçimlerinde ilk kez veya yeniden seçilen milletvekillerini tebrik ederek, yeni yasama yılının, ülke ve millet için hayırlı ve verimli olması dileğinde bulunarak başladı.

Bugüne kadar Mecliste Cumhurbaşkanı olarak yaptığı bütün konuşmalarda TBMM'nin anlam ve önemi üzerinde durduğunu hatırlatan Gül, Cumhurbaşkanı olarak görevinin, halkın verdiği her bir oyun gereğinin yerine getirilmesi çağrısında bulunmak olduğunu belirtti.

Gül, parlamenter demokrasilerde talep ve itiraz yerinin Meclis olduğunu kaydetti.

Gül, ''Yüce Meclise geldikten sonra her siyasi parti, her siyasi çizgi ve her milletvekili, ortak geleceğimiz, sorunlarımız ve umutlarımız adına kendi tezlerini ortaya koyacaktır'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM'nin 24. Dönem 2. yasama yılının başlaması dolayısıyla Genel Kurulda yaptığı konuşmada, 13 Haziran sabahı itibariyle Türkiye'nin en önemli gündem maddesinin yeni bir Anayasanın hazırlanması olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni anayasanın hiçbir özel fikrin, partinin, ideolojinin ve doktrinin mührünü taşımaması gerektiğini belirterek, ''Anayasanın taşıması gereken tek mühür, milletimizin mührü olmalıdır'' dedi.

Yemin töreni

Gül'ün konuşmasının ardından, BDP'li milletvekilleri yemin etti.

BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız yemin töreninde TBMM'de bulunmadığı için yemin edemedi.

BDP Grubunda Diyarbakır'dan milletvekili olan Leyla Zana, 20 yıl önce tartışmalara neden olan yemini ardından bugün ilk kez, milletvekili yemini etti.

CHP Milletvekili İsa Gök de yemin törenine katılmayan ikinci vekil oldu...

TBMM Genel Kurulunu ilk haftasında bir dizi düzenlemeler bekliyor.

En önemli gündem maddesi, sınır ötesi operasyon konusunda Hükümete verilen yetkiyi bir yıl daha uzatan tezkere olacak.

Hükümete verilen yetki süresi 17 Ekim'de doluyor.

Tezkerenin 5 Ekim Çarşamba günü görüşülmesi bekleniyor.

Yeni yasama yılı, Yeni Anayasa çalışmalarına da hız verecek.

Bu amaçla TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Mecliste grubu bulunan siyasi partilere birer yazı göndererek, Uzlaşma Komisyonu için ikişer üye bildirmelerini isteyecek.

Grupların üyelerini bildirmesiyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu da kurularak çalışmalarına başlayacak.

Meclisin yeni yasama yılında ele alınması planlanan ilk teklif, AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener ile Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül'ün, kadın milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda pantolon giyebilmesi için verdiği İçtüzük değişikliği olacak.

Teklif, TBMM İçtüzüğü'nde ''kadınların tayyör'' giymesinin yanı sıra ''ceket ve pantolon giymesi''ne de imkan tanıyor.

Teklifle, İçtüzüğün ''kıyafet'' başlıklı 56. maddesindeki ''bayanlar tayyör giyerler'' şeklindeki ifade, ''kadınlar tayyör ya da ceket ve pantolon giyerler'' şeklinde değiştiriliyor.

Teklifte, ayrıca İçtüzük'teki ''bayan'' ibaresinin de ''yaygın olarak kullanılan ve mevzuata uygun olan 'kadın' ibaresiyle değiştirilmesi'' de yer alıyor.

Diğer siyasi parti gruplarının da sıcak baktığı teklif, önce TBMM Anayasa Komisyonunda, hemen ardından da Genel Kurulda görüşülecek.