BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

TBMM Avrupa'da darbe turunda!

Darbe Komisyonu, 3 Avrupa ülkesinde darbelerin izlerinin nasıl silindiğini araştıracak

Abone ol

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, AB ülkeleri Yunanistan, Portekiz ve İspanya'ya gezi düzenleyerek, darbe izlerinin nasıl silindiğini, demokratik düzenin nasıl kurumlaştırıldığını yerinde araştırmayı planlıyor.

Komisyonun MHP'li üyesi Özcan Yeniçeri, gezi tarihinin netleşmediğini, sadece bu ülkelere gidilmesi yönünde ilke kararı alındığını söyledi. Komisyon, önümüzdeki günlerde konuyu yeniden görüşerek kesinleştirecek ve gezi tarihini netleştirecek.

TÜRKİYE'DEKİ DARBELERE BENZİYOR

AK Parti'li Yaşar Karayel de, özellikle İspanya'da diktatör Franco dönemiyle Türkiye'deki darbelerin benzerliğine dikkat çekti.

, MHP'li Özcan Yeniçeri konuyla ilgili, "Darbe yaşayan AB ülkelerinin daha sonra darbe döneminde alınan kararları nasıl devre dışı bıraktıklarını, oluşan zararları nasıl tanzim ettiklerini, demokratik kurumları nasıl oluşturduklarını soracağız. Çünkü Türkiye'de darbe yapılıyor, ama darbe döneminde oluşturulan kurumlar yapısal olarak devam ediyor" dedi.

Yeniçeri, askeri dönemde oluşturulan hukuk, yargı, eğitim ve dini inanç kurumlarının devam ettiğini kaydederek, "Bu ülkelerin deneyimlerini incelemek gerekir" diye konuştu.

28 Şubat'ı araştıran Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Milletvekili Yaşar Karayel ise, "Sadece darbelere sahne olan AB ülkeleri Yunanistan, Portekiz ve İspanya'ya gitmeyi planlıyoruz. Ama program kesinleşmedi, ilke kararı alındı. Bu ülkelerde darbe sürecinde neler yaşandı, sonrasında demokratik hayat nasıl güçlendirilip, kurumsallaştırıldı, bakmak lazım" dedi.

FRANCO DÖNEMİ BİZE BENZİYOR

Karayel, özelikle projeksiyonlarını İspanya'daki Franco dönemine çevirdikleri mesajını verdi. Franco döneminin Türkiye'deki üç büyük darbenin özeti olduğunu belirten Karayel, şöyle devam etti:

"General Franco'nun diktatörlük döneminde tıpkı bizdeki 28 Şubat kararları gibi alınmış kararlar var. Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar, gönüllü kuruluşlar andıçlanmış.

Türkiye'deki gibi bir süreç yaşanmış. Aslında Franco dönemi, 1971 muhtırası, 1980 ihtilali, ve 28 Şubat'ın iç içe geçmiş hali gibi. Yani darbe içinde darbeler dönemi. 12 Eylül gibi ihtilal şartları oluşması için teröre ve insan ölümlerine göz yumulmuş, 28 Şubat süreci gibi toplum mühendisliği yapılmış. Birebir benzerlikler var. Bu dönemde postallı demokrasi uygulanmış. Ama İspanya, Franco döneminin hakkından gelmiş, demokrasiye kavuşmuştur."