BIST 10.618
DOLAR 32,25
EURO 35,03
ALTIN 2.491,04
HABER /  GÜNCEL

Tayyar'a göre AK Parti'nin oy oranı

Yeni yıl yeni tartışmaları beraberinde getirdi. 2011 yılında Türkiye'de genel seçim sonuçları, Ergenekon yargılamaları önemli gündem maddelerini oluşturacak.

Abone ol

2011 yılı ile birlikte yıl içindeki beklentilerde beraberinde geldi. Herkes yeni yıldan farklı beklenti içinde. Star Gazetesi yazarı Şamil Tayyar'ın da 2011 beklentileri var. Tayyar'a göre 2011'de neler olacak? Bu soruya cevap arayan Tayyar'a göre; 2011'in en önemli gündem maddelerinden biri Balyoz davası olacak. Ergenekon'da ise tahliyeler birbirini izleyecek.

(...) Tayyar 2011'de olası durumları şöyle sıralıyor:

AK PARTİ YÜZDE 50'Yİ TEST EDECEK

-Referandumun etkileri de bu yıla aksedecektir. 12 Eylül referandumunda yüzde 58 evet oyuyla ipi göğüsleyen iktidar partisi, 12 Haziran seçimlerinde yüzde 50'yi test edecektir. Bu hedefin iki önemli nedeni vardır diye düşünüyorum: Birincisi yeni anayasa için gerekli milletvekili çoğunluğunu sağlama, ikincisi 2012'de yapılması muhtemel cumhurbaşkanlığı seçimindeki aday stratejisi.

BAĞIMSIZ ÜLKÜCÜLER AK PARTİ'DE YER ALABİLİR

Daha önce belirttiğim gibi referandumdaki işbirliğinin milletvekili aday listelerine yansıtılması ihtimali yüksektir. Böyle bir stratejide AK Parti çatısı dışındaki muhafazakar demokratlar, bağımsız ülkücüler, liberaller ve sosyal demokratlar kendilerine daha fazla kulvar açabilir.

Dolayısıyla, birinci belli gibi... Sonucu merak edilen en kritik sorulardan biri, AK Parti'nin yüzde 50 rekorunu kırıp kıramayacağıdır.

Tayyar'a göre; CHP'nin oyu yüzde kaç olacak, Kılıçdaroğlu'nun performansı nasıl değerlendirilecek?

-Bir diğer kritik husus; CHP'nin yeni patronu Kılıçdaroğlu'nun performansıdır. Genel olarak kimse Kemal Bey'den birincilik beklemiyor. 9 yıldır iktidarda olan bir parti karşısında ana muhalefetin hala iktidar alternatifi olamayışı ayrı bir garabet, ama yüzde 30 civarındaki bir oy koltuğunu korumaya yetebilir.

O nedenle, video komplosunun düzleştirdiği yolda genel başkanlık koltuğuna ulaşan Kılıçdaroğlu için seçim sandığı hayati önemdedir. Videodan genel başkanlık kotaran Kılıçdaroğlu, sandıktan ne çıkaracak göreceğiz.

MHP'NIN DURUMU AK PARTİ VE CHP'NİN TAVRINA BAĞLI

Ya MHP'nin durumu? Bu konuda ise Şamil Tayyar şöyle diyor:
-Parlamento dengesini değiştirecek önemli güç odaklarından biri hiç kuşku yok ki, MHP'dir. MHP baraj altında kalırsa AK Parti mecliste yüzde 50 oyla hedeflediklerine daha kestirme bir yoldan ulaşabilir.

Gelinen noktada ayrıca şu tespiti yapmakta yarar var; MHP'nin kaderi, rakiplerinin elindedir. AK Parti ve CHP'nin seçim stratejisi ile uygulama biçimi, MHP'yi barajın altına da itebilir yükseklere de fırlatabilir.

İLİMLİ KEMALİZM KOĞALİSYONU

Koalisyon hesaplarına gelince...

Bu seçimde, 2007 seçimlerinden önceki Kızıl Elma koalisyonundan ziyade CHP'yi AK Parti'ye yamama stratejisinin daha büyük heyecanla savunulduğunu gözlemliyorum. Hem uluslar arası odakların hem yerli uzantılarının...

Onların hesabı; AK Parti'yi etkisizleştirip Erdoğan'ın başbakanlığındaki hükümette Kılıçdaroğlu'nu başbakan yardımcısı olarak sisteme entegre etmek. Ilımlı Kemalizm Teorisi, bu derin oyunun fikri altyapısıdır.
(...)