BIST 10.875
DOLAR 32,22
EURO 35,03
ALTIN 2.504,58
HABER /  EKONOMİ

Tavukçular zararına satıyor

Tavuk sektörü krizi aşmak için 5 kez indirime gitti. Tüketim düşünce indirimler de kar etmedi.

Abone ol

Tavuk eti tüketimini teşvik etmek amacıyla temmuz ayından itibaren 5 kez fiyat indirimi yapan sektör temsilcilerinin, küresel ekonomik krizin de eklenmesiyle artan sıkıntıyı zararına satışla aşmaya çalıştıkları bildirildi.

Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan, her geçen yıl girdi maliyetlerinde yaşanan artış ve Türkiye'deki kişi başına tüketim azlığının, son 15 aydan bu yana tavuk eti üreticilerini sıkıntıya sürüklediğini söyledi.

Perakende satış fiyatı 3,5 YTL olan tavuk etinin 28 Aralık itibariyle 3,75 e çıktığını, ancak satışların geçmiş yıl ortalamalarına göre beklenenin altında olduğunu anlatan Çalışkan, şöyle konuştu:

İHRACAT

Çalışkan, sektörün 2008 yılında zararına satışın yanı sıra, ihracatla ayakta kalmaya çalıştığını söyledi.

Türkiye'de günlük 3 milyona yakın tavuk kesildiğini, üretilen etin bir bölümünün de maliyetin altında bir fiyatla ve açık hesap çalışılarak ihraç edildiğini bildiren Çalışkan, ''Geçmiş yıllarda ramazanın ilk günü ve 31 aralık tarihinde 5 kat artış olan satışları özler hale geldik'' diye konuştu.

Çalışkan, yeni yılda canlılık ve karlılık beklediklerini belirterek, küresel krizin etkisini önümüzdeki bir kaç ay içinde yitireceğine inandıklarını, fiyatların da 4, 4,5 YTL aralığında olacağını kaydetti.

Çalışkan, kriz günlerinde çok düşük fiyatlara satılan tavuk etinin marketlerdeki fiyatının zaman zaman yüksek olduğunu, bu durumun da tüketimi olumsuz etkilediğini bildirdi.

''TALEPTEN FAZLA ÜRETİM OLDU''

Garip Tavukçuluk Genel Müdürü Uğur Uzun da 2008'in sektör için sıkıntılı geçtiğini bunun ana nedeninin ise talep fazlası üretimden kaynaklandığını söyledi.

Türkiye tavuk üretiminin geçen yıl haftalık 24-25 bin tona ulaşıldığını anımsatan Uzun, ''Talebin 5-6 bin ton fazlası olan bu üretim, sektör temsilcilerini de zora soktu. Çoğu firma stoklarını eritmek amacıyla zararına satış yaptı'' dedi.

Firmaların yaşadıkları sıkıntıdan ders alarak üretimlerini arz-talep dengesi doğrultusunda yeniden belirlediklerini anlatan Uzun, üretim planlaması ve Irak gibi yeni pazarlar nedeniyle yeni yıldan umutlu olduklarını bildirdi.

Uzun, planlama kapsamında günlük 50 ton olan üretimlerini 30 tona düşürdüklerini de kaydetti.