BIST 10.139
DOLAR 32,30
EURO 34,86
ALTIN 2.382,47
HABER /  DÜNYA

Tarihin en büyük silah alımı

Türkiye, tarihinin en büyük silah alımını gerçekleştiriyor.

Abone ol

Yaklaşık 100 uçağı kapsayacak, 10 milyar dolarlık ve 15 yıllık yeni nesil savaş uçağı alımı projesi, Türkiye tarihinin en büyük savunma programını oluşturuyor. Bu konu, Washington’a gelen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün temaslarının ağırlık noktasını oluşturacak.

Gönül, ilk açıklamasında, Türkiye’nin, yeni nesil savaş uçağı olarak ABD önderliğinde geliştirilmekte olan F-35 uçağını almayı öngördüğünü dile getirdi.

Bakan Gönül, “Kasım sonuna kadar bizden mutabakat muhtırası isteniyor. Dokuz ülke imzalıyoruz” diyerek, F-35 uçaklarının alınmasına karar verildiğine işaret etti. Gönül’ün sözünü ettiği mutabakat muhtırasını imzalayacak ülkeler, F-35 uçağını almayı taahhüt etmiş olacak.

EUROFIGHTER DA ALINABİLİR
Bu arada, Avrupa’nın Eurofighter şirketi de, Türkiye’ye Eurofighter uçağını satmak istiyor. Türkiye’nin, sadece F-35’i mi seçeceği, yoksa F-35’lerin yanında Eurofighter da mı alacağı, gelecek haftalarda kesinleşecek. Savunma kaynakları, NTV’ye açıklamalarında, Türk Hava Kuvvetleri’nin tercihinin sadece F-35’ten yana olduğunu belirtti.

Gönül, bugün Washington’da Amerikan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile görüşecek.