BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.442,71
HABER /  DÜNYA

TARİHİ SARAYBOSNA MEVLEVİHANESİ YENİDEN AÇILDI

1950’lerde Yugoslavya dönemindeki “kültürel talanda” yıkılan tarihi Saraybosna Mevlevihanesi, yeniden inşa edildi ve törenle açıldı. <br/>Bo...

Abone ol

1950’lerde Yugoslavya dönemindeki “kültürel talanda” yıkılan tarihi Saraybosna Mevlevihanesi, yeniden inşa edildi ve törenle açıldı.
Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da yeniden inşa edilen tarihi mevlevihane, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve TİKA Başkanı TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın katıldığı törenle açıldı. Törende bir Konyalı ve bir Saraybosna aşığı olarak bu eserden gurur duyduğunu belirten Ahmet Davutoğlu, ’’Çünkü medeniyetimizin Anadolu’daki ve Rumeli’deki bu 2 büyük abide şehri, bu eserle yine ebediyete kadar bağlanmış oluyor’’ diye konuştu.
Saraybosna’nın Stari Grad Belediyesi ile 2011 yılında kardeş belediye protokolü imzaladıklarını belirten Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, tarihi mevlevihanenin açılışında olmaktan mutlu olduğunu ifade etti.
Kardeş belediye kapsamında yıkılan Saraybosna Mevlevihanesi yenisi yapılması kararlaştırılmıştı. 450 bin euroya mal olan mevlevihanenin TİKA’nın ihale ettiği belirten Altay, 150 gün gibi kısa bir sürede mevlevihanenin tamamlandığını söyledi.
Törende konuşan Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç ise, Türkiye’nin gerek Bosna Hersek’te gerekse diğer bölge ülkelerindeki etkisinin her geçen gün arttığını ifade etti. "Türkiye gözümüzün önünde her geçen gün sürekli büyüyen bir dünya gücü oluyor" diyen İzzetbegoviç, “Burada üniversiteleri var. Camilerimiz, köprülerimiz onarılıyor. Bu şehirde barış hakim olsun. Türkler ile Bosnalılar arasındaki dostluk uzun yıllar devam etsin. Bu tekke, çatısı altında iyi ve inançlı insanları bir araya getirsin’’ ifadelerini kullandı.
Kısa sürede tamamlanan Saraybosna Mevlevihanesi, başkente hakim bir tepede, tarihi Sarı Tabya’nın hemen altında ve Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in mezarına 50 metre uzaklıkta bulunuyor. Tarihi Mevlevihane, daha önce Miljaçka Nehri kenarındaki Bentbaşı mevkiisinde bulunuyordu. ’’Balkanlar Mevlevihane Araştırma Merkezi’’ olarak hizmet verecek ve Hacı Mustafa Vakfı tarafından işletilecek tekkede, Mesnevi dersleri, Mesnevi’nin Türkçe ve Boşnakça çevirileri ve kültürel etkinlikler yapılacak.
(İHA)