BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Tarihi binalar canlandırılacak

Tarihî binalar ‘arabesk’ görüntüden kurtarılacak. Kültürel ve tarihi niteliği bulunan eserlerin çevresi, ilan, reklam panosu ve çöp gibi unsurlardan arındırılacak

Abone ol

Yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği tarihî mekanlarla uyuşmayan eklemeler görsel estetiği bozduğu gibi Türkiye’nin imajını da olumsuz etkiliyordu. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, işbirliğine giderek şikâyet konusu sorunu çözmek için çalışma başlattı.

Alınan karara göre tarihî mekanların çevresindeki ilan, tabela, reklam panosu gibi materyaller toplatılacak. Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, tarihî eserlere yıllarca ‘arabesk’ bir anlayışla yaklaşılarak gecekondu muamelesi yapıldığını belirterek, “Tarihî yapılar dünya çapında büyük değerlerimizdir. Sadece biz değil yarınki nesillere ve tüm insanlığa mirastır. Hepsi büyük ustalıkla yapılmış birer şaheserdir.” ifadelerini kullandı.

Beyazıt, yapıların çevrenin orijinalliğine uygun olarak yeniden düzenleneceğini dile getirdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü ayrıca yeni bir uygulama başlatarak eskimiş ve bir standardı olmayan yapıların tarihini anlatan tabelaların yerine ‘standart tabela’ uygulaması başlattı. Tabelalarda eserlerin; yapım yılları ve mimarları, kuruluş hikayeleri ile birlikte yer alacak. Bilgiler İngilizce olarak da yabancı turistlerin bilgisine sunulacak.

Son yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı cami, han, medrese gibi tarihî yapılar ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı tarihî eserlerin gerek duvarlarına gerekse yakın alanına çeşitli duyuru ve reklam ilanları asılıyor. Bunların yanı sıra eserlerin tarihinin anlatıldığı birkaç pano birden tarihî yapıların çevresine yerleştiriliyor. Tüm bunların tarihî yapıların çevresinde görüntü kirliliğine sebep olduğu ve turizmi olumsuz yönde etkilediğinden hareketle Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışması sonuç verdi. Buna göre; tarihî yapıların yakın çevresindeki uyumsuz bütün unsurlar kaldırılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zeynel Koç, kamuya ait tarihî binalara standart tabela getirilmesi ve çevreyi koruma kararının önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile ortak yürütülen çalışmanın görüntü kirliliğine son verecek bir adım olduğunu belirten Koç, şimdiye kadar tarihî yapılar için böyle bir adımın atılmadığını hatırlattı. Koç, standart tabelaların, ziyaretçilerin doğru bilgilendirilmesi için önemli olduğunu dile getirdi. Standart tabelalar önümüzdeki günlerde tarihî yapıların üzerine asılacak.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediyelerle tarihî yapıların çevrelerinin temizlenmesi konusunda varılan prensip kararının uygulanması ile camilerin ve diğer yapıların etrafının geçmişte olduğu gibi insanların dinlendiği, oturup sohbet ettiği, kirlilikten arınmış mekanlar haline geleceğine dikkat çekti.

Haber: Aslıhan Aydın
Kaynak: