BIST 8.894
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.238,87
HABER /  EKONOMİ

Tanzim satışlarda istenilen olmadı enflasyon yüksek geldi

Mart ayı enflasyon rakamları beklenenin üzerinde geldi. Uzmanlar yaz ayları ile birlikte enflasyon rakamlarının düşeceğini söyledi.

Abone ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, martta Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,03 ve yıllık yüzde 19,71 artış kaydetti.

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı,  mart ayında tüketici enflasyonunun yüzde 1 düzeyindeki öngörülerine oldukça yakın gerçekleştiğini belirterek, yıllık enflasyonun yüzde 19,71 ile düşüş trendine ara verdiğini söyledi.

Tokalı, nisan ayından itibaren yıllık enflasyonun düşüş trendine geri döneceğini, düşüş hareketinin önce haziranda, daha sonra da ağustostan itibaren belirgin boyutlarda gerçekleşebileceğini ifade etti.

Yüzde 10'lara düşecek
Eylül-ekim döneminde enflasyonda yüzde 10 seviyelerini görmenin mümkün olacağı öngörüsünde bulunan Tokalı, şunları kaydetti:

"Yıl sonunun baz etkisiyle yüzde 14,5 seviyesinde tamamlanabileceğini düşünüyoruz. Küresel koşulların destekleyici kalması durumunda yıl sonu tahminimizde aşağı yönlü risklerin de bulunduğunu eklemek isteriz. 2020 sonu tahminimiz ise yüzde 11 düzeyinde...

Manşet enflasyondaki düşüşte kısa bir ara görürken, çekirdek enflasyon göstergelerinde yıllık orandaki düşüşün geçen yılın kasım ayından beri devam ettiğini izliyoruz. Düşüş trendinin sürmesini de bekliyoruz. Öte yandan, enflasyondaki kalıcı düşüş dinamikleri açısından Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)-TÜFE ve mal-hizmet enflasyonu arasındaki farklılaşmada gözlenen iyileşmenin mart verilerinde soluklanma işareti vermiş olmasının, dezenflasyon süreci açısından temkinli bir yaklaşım gerektirdiğinin altını çizmek isteriz."

Tokalı, işlenmemiş gıda fiyat gelişiminin enflasyonla mücadelede yük oluşturmaya devam ettiğine dikkati çekerek, işlenmiş gıda enflasyonunda ise hem aylık hem de yıllık bazda yavaşlamanın sürdüğünü söyledi.

Mart enflasyonunda baskı yaratan diğer unsurlar olarak, ilaç fiyatlarında yapılan düzenlemenin devam eden etkisi, benzin fiyatlarındaki artış, altın ve posta hizmet fiyatlarının belirdiğini anlatan Tokalı, "Diğer taraftan, talepteki yavaşlığın etkisi, giyim fiyatlarındaki mevsimsel etkinin altında gerçekleşen fiyat artışı, ılımlı kalan konut enflasyonu, otomobil fiyatlarında düşüş, dayanıklı tüketim mallarında ılımlı seyir gibi enflasyonla mücadele programını destekleyen gelişmelerde gözleniyor." dedi.

Tokalı, destekleyici küresel ortama karşın dezenflasyon ve özellikle gıda enflasyonunda kalıcı iyileşme görülene kadar para politikasının sıkı duruşunda gevşeme beklemediklerini aktararak, "Merkez Bankasının 25 Nisan toplantısında da herhangi bir değişiklik beklemiyor, bu yıl için öngördüğümüz 250 baz puanlık indirim beklentimizi koruyoruz." ifadelerini kullandı.

Tanzim satışlar işe yaradı mı?
AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi de mart ayı enflasyonunda, tanzim satışlarına rağmen meyve-sebze fiyatlarının geçen yıla kıyasla daha yüksek artmasının etkili olduğunu, gıda dışı diğer gruplarda yaşanan fiyat gerilemesinin veya düşük fiyat artışlarının ise dengeleyici etki yaptığını söyledi.

Akaryakıttaki fiyat artışları kaynaklı enerji grubunda yüzde 1,94 ile geçen yıla göre yükseliş kaydedildiğine dikkati çeken Bürümcekçi, "Kurlara hassas olan bazı gruplarda (ev içi tekstil, araç satın alımı, telefon ekipman, kişisel bakım ve benzeri) fiyat düşüşleri veya ılımlı artışlar gözlendi. Giyim fiyatları da yüzde 0,46 ile geçen yılın mart ayından daha ılımlı artış gösterdi. Böylece yıllık TÜFE de şubattaki yüzde 19,67 seviyesinden martta yüzde 19,71'e çıktı." diye konuştu.