BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Tanrıkulu Ankara Ulaşım Planını sordu

Sezgin Tanrıkulu, Ankara Ana Ulaşım Ana Planı'na dair iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı Gazi Üniversitesi'ne ihale edilen, “Ankara Ana Ulaşım Ana Planı 2038” hakkındaki kamuoyunda bazı endişeler olduğunu ifade ederek, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, planın özellikle analiz çalışmalarının, bir strateji şeması adı altında 2023 planının “badanalı ve mantolanmış" halinden ibaret olacağı ve 2038’e kadar 15 senelik dönemde ise parçacı ve yamalı ilave nazım planlarla işin yapılacağı endişesini ifade etti.

Kentin bütününün çevre düzeni planlarının, nazım plan kategorisinden çıkarılmasının teknik, bilimsel ve hukuki hiçbir gerekçe ile açıklanamayacağını savunan Tanrıkulu, “Bu açıdan stratejik şemalar; bir üst plan niteliğinde veya onun yerine ikame edilen bir plan kademelenmesi ve nazım plan tipi olarak kabul edilemez” dedi. Tanrıkulu, Başbakan Davutoğlu’ndan şu soruların yanıtını istedi:

“ODTÜ tarafından yapılan Ulaşım Ana Planı ve Ankara Kent Bütünü Yapısal Planı’nın (1994-2015) ardından bu planın zaten 2023 çevre düzeni nazım plan revizyonunun yapıldığı düşünülürse; AUAP 2038 adlı, projeksiyon yılı 2038 olan ulaşım ana planı ve üst ölçekli nazım planının revizyon bir planlama çalışması olması mümkün müdür?

AUAP 2038’in bir revizyon planlama işi değil, başlı başına ve kent bütününe yönelik yeni bir yapısal plan olarak oluşturulmamasının gerekçesi nedir? 2038 yılı için Ankara Çevre Düzeni nazım imar planı (1/25.000 ölçekli) oluşturulmuş mudur?

Gazi Üniversitesi AUAP 2038 planlama ofisi ekibi rektör tarafından mı atanmıştır? Bu ekip içinde plan müellifi olarak çalışmanın altına imza atacak yetkide bir kişi var mıdır?

ODTÜ’den tünel şeklinde geçecek ikinci yolun maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle bu yolun finansmanının, Düzenleme Ortaklık Payı (D.O.P) arazi payı ile ODTÜ arazisinde ve yolun yakınında yapılacak bir alışveriş merkezi yolu ile karşılanacağı iddiası doğru mudur?

Dikmen bölgesinden başlayan ve Çayyolu’na kadar uzayan toplam 8 km’lik bu yeni güzergahın trafik sıkışıklığını, Eskişehir yolu kavşak alanlarına öteleyeceği bilindiği üzere; ODTÜ kampüsünden geçecek 500 m’lik kısa bir hattının tünel yol olup olmamasının Ankara kent trafiğinin çözümüne ne tür bir katkısı vardır? Bu konuda bir fizibilite çalışması yetkili kurumlarca yapılmış mıdır?

ODTÜ ikinci yol bağlantısının, AUAP 2038 çalışması ile bir ilgisi var mıdır?”