BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman'a 'Ulusun Lideri' statüsü

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, parlamentoda kabul edilen ve kendisine ömür boyu "Ulusun Lideri" statüsü veren yasayı imzaladı.

Abone ol

Tacikistan Cumhurbaşkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamada, parlamentonun alt ve üst kanatları tarafından onaylanan "Ulusal Birlik ve Barışın Kurucusu, Milletin Lideri" statüsüyle ilgili yasanın Rahman tarafından imzalandığı bildirildi. 

Resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek 16 maddelik yasa, Rahman'a ömür boyu "Ulusun Lideri" statüsü veriyor. Yasa, Rahman'a, görevden ayrıldıktan sonra gözaltına alınmasını, tutuklanmasını veya teftiş edilmesini engelleyecek şekilde dokunulmazlık sağlıyor.  

Bunun yanında, görevi süresi sona erdikten sonra Rahman'a konut, binek araç, emeklilik maaşı, koruma, sigorta ve sosyal haklar imkanı veren yasa, ayrıca Rahman'ın yaşamı hakkında arşiv, kütüphane ve müze kurulmasını öngörüyor ve Rahman'a devletin önemli etkinliklerinde hazır bulunma ve ulusa seslenme hakkı tanıyor.

Rahman'ın ailesi ve yakınlarına ait taşınmaz mülklere de dokunulmazlık sağlayan yasa, 9 Aralık'ta parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde, 18 Aralık'ta da parlamento üst kanadında onaylanmıştı.

Tacikistan'da 1992 yılı Kasım ayında cumhurbaşkanlığı görevine gelen, 1994, 1999 ve 2006 yıllarında yeniden cumhurbaşkanı seçilen 63 yaşındaki Rahman, son olarak 2013'te 7 yıllığına cumhurbaşkanlığına getirildi.