BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.280,03
HABER /  GÜNCEL

Syriza'da Tsipras'a karşı isyan büyüyor

Yunan parlamentosu 86 milyar euroluk kurtarma paketini almak için yeni kemer sıkma tedbirlerini onayladı. Ancak Syriza milletvekillerinin üçte biri paket aleyhinde oy kullandı. Gelecek hafta Tsipras hükümeti için güven oylaması yapılacak.

Abone ol

Yunan Parlamentosu'nun Avrupa Birliği (AB) ile Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yeni bir kurtarma paketi karşılığında talep ettiği kemer sıkma paketini onaylamasının ardından iktidardaki Syriza içerisinde Başbakan Alexis Tsipras'a muhalif görüşler artmaya başladı.

Ülkenin son 5 yıl içerisinde alacağı üçüncü kurtarma paketi Cuma sabaha karşı Parlamento'da oylanarak onaylandı.

Ancak Tsipras'ın Parlamento'ya sunduğu pakete kendi partisinden 43 ret oyu çıktı. Bu Parlamento'daki Syriza üyelerinin yaklaşık üçte birine denk geliyor.

Kemer sıkma paketi ancak AB üyeliğini ve Euro'yu destekleyen muhalefet partilerinin 'Kabul' oyu kullanmasıyla kabul edilebildi.

Bugün toplanacak olan Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'a verilecek 86 milyar euroluk üçüncü kurtarma paketine onay vermesi bekleniyor.

Güven oylaması

Atina'nın 20 Ağustos'ta Avrupa Merkez Bankası'na olan borç geri ödemesini gerçekleştirdikten sonra hükümet için güven oylamasına gideceği ifade ediliyor.

Reuters haber ajansına konuşan muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi milletvekili Makis Voridis, partisinin Tsipras'a güvenoyu vermesinin söz konusu olmayacağını ifade etti.

Tsipras: Vicdanım rahat

Gelecek hafta yapılması planlanan güven oylaması öncesi milletvekillerine seslenen Başbakan Tsipras AB ile müzakerelerde aldığı kararları savundu ve içinde vergi artışlarını, harcama kesintilerini ve maliyetli yapısal reformları barındıran kemer sıkma paketini kabul etmekten başka çaresi olmadığını ifade etti.

Tsipras, "Bize iki seçenek sunuldu: Hayatta kalmak ya da intihar etmek" dedi.

"Verdiğim tavizlerden dolayı pişman değilim" diyen Tsipras, "AB ile vardığımız hazmetmesi zor anlaşma konusunda mutlu değiliz. Ancak yas da tutmuyoruz. Günün şartları kapsamında yapabileceğimizin en iyisini yaptığımız konusunda vicdanım rahat" dedi.

'Kemer sıkmaya karşı mücadele başlıyor'

Eski Enerji Bakanı Lafazanis, 'Kemer sıkma paketine karşı ülkenin her köşesinde halkı harekete geçireceğiz' diyor.

Ancak Syriza içerisinde sayısı 40'ı aşan milletvekili Tsipras ile aynı fikirde değil.

Syriza içindeki muhalefetin lideri olarak görülen eski Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis, 11 milletvekili ile birlikte imzaladığı bildiride "Yeni kurtarma paketine karşı mücadelemiz bugün başlıyor. Ülkenin her köşesinde halkı harekete geçireceğiz" dedi.