BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,84
ALTIN 2.438,91
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Suudi uçak neden Türkiye hava sahasında?

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 28 Şubat 2013 tarihli soru önergesinde, Esenboğa Havaalanı'na inen Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri'ne ait nakliye uçağının hangi gerekçeyle Türk hava sahasını kullandığını ö

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Kart, 18 Nisan tarihi itibariyle bu yolla yapılan uçuş sayısının 16 olduğunu iddia etti.

Dışişleri Bakanlığı'nın soru önergesini 15 Temmuz'da yanıtladığını kaydeden Kart, cevapta, sözkonusu uçuşların insani yardım amacı taşıdığınının belirtildiğini söyledi.

Bakanlığın cevabının yüzeysel ve soyut olduğunu savunan Kart, "Ayrıca cevap metninde şahsıma hitap ederken 'Konya Milletvekili Osman Korutürk' hitabını kullanarak sorumluluktan uzak anlayışını ortaya koymuştur" dedi.

Bakanlığın, önergede dile getirilen somut iddialara yönelik bir açıklamada bulunmadığını anlatan Kart, şunları söyledi:

"Bakanlık, Suriye konusunda bilgi kirliliği ve karartmayı devam ettirmektedir. Suriye'ye müdahalenin tartışıldığı bir dönemde Esenboğa Havaalanı'nındaki gelişmeler son derece önemlidir. Esenboğa Havaalanı, Suriye'ye yapılacak müdahale için lojistik üs olarak kullanılıyor.

Türkiye çoktan savaşın tarafı konumuna gelmiştir. Anayasa'nın 92. maddesi ihlal edilmektedir. Anayasa'nın açık hükmüne göre Esenboğa'da sürdürülen faaliyetler yönünden TBM'nin kararı ve izni zorunlu olmasına rağmen, neden bu izin alınmamaktadır?"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kart, Suriye'deki incelemelerin sonuçları açıklanıncaya kadar taraf haline gelinmemesi, BM'nin kararırın beklenmesi gerektiğini ifade etti.

Kart, Suriye'nin akıbetini Suriye halkının belirlemesi gerektiğini anlattı.

Suriye ile ilgili tezkereye değinen Kart, olası bir askeri müdahale için hükümetin elindeki tezkerenin gerekçesinin yeterli olmadığını öne sürdü.