BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,81
ALTIN 2.397,77
HABER /  GÜNCEL

Suudi kadınlar yine direksiyon başında

Suudi Arabistan'da kadın hakları eylemcileri bugün direksiyon başında çekilmiş fotoğraf ve video kliplerini internette yayınladılar. S.Arabistan Şura üyeleri iki gün önce, kadın sürücülere uygulanan yasağın kaldırılması çağrısında bulunmuştu.

Abone ol

Suudi Arabistan'da kadın hakları eylemcileri bugün, direksiyon başındayken çekilmiş fotoğraf ve video kliplerini internette yayınladılar.

Ülkenin Şura üyeleri iki gün önce, kadın sürücülere uygulanan yasağın kaldırılması çağrısında bulunmuştu.

Suudi Arabistan, dünyada kadınların otomobil kullanmasına izin vermeyen tek ülke. Ancak yakın zamanlara kadar sadece özel toplantılarda ve sosyal medyada tartşılmakta olan konu, giderek artan ölçüde kamuoyunda gündeme gelir oldu.

Suudi Arabistan'da kadınları otomobil kullanmaktan meneden belli bir yasa olmamasına rağmen, kadınlar sürücü ehliyeti almak için başvuruda bulunamıyor. Daha önce, direksiyon başına geçen bazı kadınlar, kamu düzenini bozma ya da siyasi nitelikli protestoya girişme suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Bugün internette yayınlanan fotoğraf ve video kliplerinde, başkent Riyad'daki trafiğin yoğun olduğu sokaklarda, çeşitli kadınlar otomobil kullanırken görüntüleniyor.

Bir klipte çarşaflı bir kadın otomobilini sürerken, yoldaki diğer otomobillerin, geçerken yavaşlayıp destek verdikleri görülüyor.

Eman el-Najfan adlı bir kadın, polis tarafından durdurulmasına ilişkin fotoğrafını Twitter'da yayımladı. Söz konusu kadının karakola götürüldüğü bildirildi, ancak hakkında daha başka muamele yapılıp yapılmadığı öğrenilemedi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir kadın eylemci, video kliplerin ve fotoğrafların yayınlanmasının, toplumdaki tutumu değiştirmek amacıyla başlatılan iki aşamalı kampanyanın ilk bölümü olduğunu söyledi.

İkinci aşamada, uluslararası sürücü ehliyetine sahip kadınların, 26 Ekim tarihinde direksiyon başına geçmeleri istenecek.