BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Süt üreticileri bayram yapıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi eğitim kurumlarında okuyan 7 milyon öğrenciye süt dağıtılacağını açıklaması sektörü mutlu etti.

Abone ol

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koyuncu, Başbakan'ın açıklamasını duyunca bayram ettiklerini söyledi.

Projeyi destekleyen Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR)'nin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük de bu sayede ekonomiye 400 milyon TL'lik katkı sağlanacağını belirtti.

Öğrencileri ve velilerini memnun eden kararı Cihan’a değerlendiren Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, “Ülke adına gayet önemli bir uygulama. Bunu sadece çocuklara süt dağıtımı olarak görmemeliyiz. Bunun üretici ve sanayici tarafı var, ekonomi tarafı var; sosyal tarafı var; en mühimi sıhhi tarafı var. Yani bu proje, bir taşla 5 kuşun vurulmasına imkân tanıyor." ifadelerini kullandı. Bu sayede ülkede süt tüketiminin önemli oranda artıracağını dile getiren Koyuncu, Türkiye’de kişi başına süt tüketiminin 27 litre olduğunu, bu rakamın ABD’de 97 litreyi, Avrupa Birliği ülkelerinde 75 litreyi bulduğunu aktardı.

Uygulamanın hayvancılık sektörüne de olumlu katkı sağlayacağına işaret eden Ali Koyuncu, "Malum daha evvel süt fiyatlarında üretici aleyhine dalgalanmalar vardı. Söz konusu dalgalanmalar hayvancılığa da büyük darbe vuruyordu. Evet, et ithalatı, yaptıysak bunun sebebi süttür. Burada ana olmadan dana olmaz. Hayvanların üremesi için annelere, yani süt veren hayvanlara gerek vardır. Onun içindir, süt sorununu halledersek et sorununu da hallederiz." değerlendirmesinde bulundu.

Öğrencilere süt dağıtılması için 90 milyon TL kaynak ayrıldığını, projenin bir tarafında Milli Eğitim Bakanlığı, bir tarafında Sağlık Bakanlığı, diğer tarafında da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yer aldığını anlatan Ali Koyuncu, "Üretici mutlu. Adeta bayram ediyor. Bu adımın ekonomiye katkısı 350-400 milyon TL’yi bulur. Süt üretimi artarken, fiyatlar dingin bir hal alır." diye konuştu.

SETBİR: PROJE İLE SÜT TÜKETİMİ 40 LİTREYE ÇIKAR

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük de 7 milyon öğrenciye süt dağıtılmasını öngören projeyi olumlu buldu. Süte dair uygulamaların uzun vadeli bir hal alması temennisinde bulunan Yörük, şöyle devam etti:

"Süt tüketiminde ABD ve Avrupa’dan gerilerdeyiz. Uygulama birkaç dönem daha olursa kısa vadede ülkede herhalde birey başına süt tüketimi 27 litre seviyesinden 35-40 litreye çıkar. Bunun ekonomiye katkıları aşağı yukarı 400 milyon TL olacaktır. O da toplam süt miktarında yüzde 4 dolaylarında paya denk geliyor. Bu, bir destek ve belli dönemde olmamalı. Olumlu ama devlet politikası olarak devam etmeli. Son tahlilde tüketimi artıracak, üreticilerin gücünü artıracak, sektörü ileri taşıyacaktır. Ayrıca et üretimine de uzun vadede olumlu yansımaları olacaktır."

ASÜD: SEKTÖRDEKİ KAYITDIŞININ ÇÖZÜMÜNE KATKI SAĞLAYACAK

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı da kendilerinin projenin küçük çaplı bir benzerini uyguladıklarını söyledi. "Okul Sütü Projesi’nin hayata geçirilmesi memnuniyet verici." diyen Çallı, 2010 yılında üyelerinin gönüllü katılımıyla, pilot bölge olarak seçilen İstanbul, İzmir, Ankara ve Diyarbakır’da toplam 3 bin 656 öğrenciye her okul günü 200 mililitrelik kutularda 250 ton süt dağıttıklarını anlattı. Çallı, "3 yıldır sürdürdüğümüz 'Okul Sütü Projesi'ne ilişkin çalışmalarımızın olumlu sonuçlanması, hem çocuklarımızın sağlıklı beslenmesine hem de sektörümüzdeki kayıt dışı sorununun çözümüne önemli katkılar sağlayacaktır." şeklinde konuştu.