BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,84
ALTIN 2.502,51
HABER /  GÜNCEL

Sürücüsüz araçlar kendi başlarına taksicilik yapacak

Sürücüsüz araçların kendi başlarına taksicilik yapacaklarına, gün gelince doğurup, gün gelince öleceklerine inanır mısınız? Bir yazılım uzmanına göre bütün bunlar mümkün.

Abone ol

Elektrikli otomobilleri unutun. Bir yerden diğerine gitmenin en iyi yolu, kendi kendilerinin patronu olan sürücüsüz arabalar olabilir.

Özgürlüğünü kazanmış otomobiller çılgın bir proje gibi geliyor kulağa. Ama bunu savunan araştırmacı bir adım daha ötesine gidiyor: otomobillerin bir gün "doğuracaklarını" düşünüyor.

Peki şimdi teybi biraz geriye saralım ve Mike Hearn'ü tanıtalım.

Çalışmalarını Zürih'te sürdüren yazılım geliştiricisi Mike Hearn, eski bir Google teknisyeni.

Geleceğin ulaştırmasına dair fikirleri üzerinde çalışıyor değil, bunların sadece bir beyin egzersizi olduğunu söylüyor.

Otomobiller bulundukları yere göre fiyat verebilecek.

Ucuz olmaya programlı

Sürücüsüz araçlar çoğalınca birçok kişinin araç sahibi olmayı istemeyeceğini düşünüyor.

Başına buyruk gezen taksilerin dolu olduğu bir dünyada, bu taksiler büyük şirketler tarafından işletilmektense "kendi adlarına çalışacakları" için taksi ile seyahat etmek daha ucuz olacak.

Hearn'ün tasarladığı projeye göre, taksiler daha sonra başlarına birşey gelirse kullanmak üzere, biraz kar edecek şekilde programlanabilecek ancak hicbir zaman aşırı ücret istemeyecek.

Belli bir kurum tarafından işletilmek yerine, taksiler Tradenet denilen bir internet ağı üzerinden tutulabilecek.

Bu ağın uygulamasını telefonuna yükleyen kullanıcılar, nereye gideceğini yazarak fiyat isteyecek. Taksiler de bulundukları yere, içlerindeki yakıt miktarına ve programlarına göre fiyat verecekler.

Otomobiller fabrikadan kendilerine "bebek" ısmarlayabilecek.

Siz de sadece bu fiyata göre değil, daha önceki seyahatlerini başarıyla tamamlayıp tamamlamadığına, aracın tipini beğenip beğenmediğinize bakarak birini seçeceksiniz.

Hearn, otomobillerin kendi başlarına düşünebilen robotlar olmayacağını söylüyor. Ancak teknolojinin gerisinde kalmamak için kendilerini sürekli geliştirmeye programlı olacaklar.

Bunun için de gelirlerinin bir kısmı ile insanlar arasından programlarını güncelleyecek uzmanlar tutabilecekler.

Sürücüsüz otomobiller, biraraya gelip kendilerini imal eden fabrikaya yeni otomobiller de ısmarlayabilecek.

Yapılan yeni otomobiller, eskileriyle rekabet edecek ama ilk gelirlerinin bir kısmını doğumuna vesile olan "ebeveynlerine" verecek.

Sürücüsüz otomobillerin doğduğu gibi "ölmesi" de sözkonusu olabilecek. Talep olmadığı dönemlerde kendilerini kapatabilecek, veya başka şehirlere göçmen işçi olarak gidebilecekler.

Uzmanlar bu projeyi gerçekleştirebilecek teknolojinin gelecek 10 - 20 yıl içinde hazır olacağını bildiriyorlar. Ancak otomobil sanayinin buna izin verip vermeyeceği belli değil.