BIST 9.652
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,66
HABER /  DÜNYA

Suriye'yi es geçti, Çin'e yöneldi!

Türkiye’nin ısrarı ve Fransa’nın çağrısıyla “Suriyeli mülteciler” için toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine katılmaması dikkat çeken ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bunun yerine Çin ile kıyasıya rekabete girdikleri Güney Pasifik bölgesine

Abone ol

Güney Pasifik zirvesine katılan ilk ABD Dışişleri Bakanı olan Clinton, Çin’e mesaj vermek üzere Cook Adaları’na gitti. Clinton, “Pasifik’te iyi ilişkiler kurmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu bölgede olabildiğince çok ortaklık olmalı ve Çin ile ABD de buna dahil olmalı. Pasifik’te Çin’in adil ve şeffaf olmasını bekliyoruz. Sonuçta sanırım Pasifik hepimize yetecek kadar büyük” dedi.

PEKİN BÖLGEDE PARA SAÇIYOR

Clinton’ın Çin açılımını ortaya koyan bir diğer isimse, ABD’nin Pekin Büyükelçisi Gary Locke oldu. Locke, Pekin Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, “Bizim güvenlik açısından varlığımız hiçbir ülke için tehdit değil. Şuna sonuna kadar inanıyoruz ki, bizim buradaki varlığımız, bölge ülkeleri için yararlı, süregiden Asya-Pasifik canlılığı için gereklidir” dedi. Çin son dönemde Güney Pasifik ülkelerine büyük miktarda mali yardım yaparak nüfuzunu artırıyor.