BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Suriye’ye müdahaleye ilk onay

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Suriye’ye askeri müdahaleye ilişkin tasarıyı onayladı.<br/>Senatodaki oturumda Dışişleri Bakanı John Ke...

Abone ol

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Suriye’ye askeri müdahaleye ilişkin tasarıyı onayladı.
Senatodaki oturumda Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, bilgilendirme konuşmaları yaptı. Kimyasal silahlara karşı "kırmızı çizginin" 1925 yılında uluslararası hukuk tarafından çizildiğini vurgulayan Kerry, "Bu, dünyanın, insanlığın kırmızı çizgisi ve vicdanı olan herkesin çizmesi gereken, yaklaşık 100 yıl önce 1925’te kimyasal silahlar sözleşmesi üzerinde yapılan anlaşmayla çizilen bir çizgi" dedi. Esad rejimi tarafından kimyasal silah kullanıldığına yönelik yeni kanıtlar elde ettiklerini söyleyen Kerry, bunları yalnızca BM müfettişlerinden değil, bağımsız kanallardan aldıklarını söyledi.

"TÜRKİYE DE DAHİL..."
Kerry, kendisine yöneltilen bir soru üzerine, Suriye’ye yapılacak askeri bir müdahaleyi Türkiye’de dahil olmak üzere pek çok müttefiğin desteklediğini belirterek, verdiği örneklere Fransa, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni de ekledi. 53 ülkenin kimyasal silah kullanımını kınadığını dile getiren Kerry, 34 ülkenin ise buna bir yanıt niteliğinde olacak şekilde harekete geçeceklerini belirttiklerini kaydetti.
Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ise, kendisine yöneltilen Obama’nın planının kapsamı hakkındaki soruya, Suriye’deki askeri müdahalenin sınırlı olacağı cevabını verdi. Dempsey, "Askeri olarak taslak ne kadar geniş olursa o kadar fazla seçenek sunabilirim. Ancak bununla birlikte, ABD Başkanı’nın bana bunun sınırlı ve belli konular üzerine odaklanmış, açık uçlu olmayan bir operasyon olması yönünde açık talimatlar verdiğinden emin olabilirsiniz" ifadelerinde bulundu.

OYLAMA
Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Komite, 90 günle kısıtlı ve kara kuvvetlerinin Suriye’ye ayak basmasını yasaklayan "sınırlı" öneriyi 7 "hayır" oyuna karşılık, 10 "evet" oyuyla kabul etti.
Önerinin gelecek hafta içerisinde Senato Genel Kurulu’nda oylanması bekleniyor.
(İHA)