BIST 10.657
DOLAR 32,10
EURO 34,90
ALTIN 2.428,15
HABER /  DÜNYA

Suriye'ye füze saldırısı hazırlığı

Sunday Times gazetesi, İngiltere ile ABD'nin Suriye'ye yönelik füze saldırısına hazırlandığını yazdı.

Abone ol

İngiltere ile ABD'nin Suriye rejiminin kimyasal silahlar kullandığının kanıtlanması halinde "ciddi karşılık" vereceği uyarısında bulunması, İngiliz basınında "iki müttefikin Suriye'ye yönelik füze saldırısına hazırlandığı" yorumlarına neden oluyor.

ABD’nin Suriye’ye müdahalenin tüm Ortadoğu’yu ateşe atacağını açıklayan Suriye Enformasyon Bakanı Umran El Zubi, “Saldırıya saldırıyla yanıt verilecek” dedi.

İngiliz Sunday Times gazetesinin bugün ilk sayfasından verdiği, "Müttefikler, Suriye'de hava saldırısına doğru ilerliyor" başlıklı haberinde, "Esed rejiminin kimyasal silah saldırılarının arkasında olduğunun kesinliği artarken, İngiliz ve Amerikan askeri planlamacıları Suriye'de füze saldırıları için olası hedefleri belirliyor" diye yazdı.

HEDEFLERLE İLGİLİ LİSTE DERLİYORLAR

İngiltere Başbakanı David Cameron ile ABD Başkanı Barack Obama'nın dün Suriye'ye ilişkin 40 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptığına dikkati çeken gazete, "Eylemin türüne ilişkin bir karar yok ancak Londra ve Washington'daki askeri yetkililer hedeflerle ilgili bir liste derliyor" ifadelerini kullandı.

24 İLA 48 SAAT SÜRECEK

İngiltere'nin önceliğinin Birleşmiş Milletler denetçilerinin saldırının olduğu bölgeye girmeleri konusunda Suriye rejimini ikna etmek olduğu belirtilen haberde, şunlar kaydedildi:

"Diğer seçenekler ise muhalifleri silahlandırmak ve uçuşa yasak bölge ilan etmek. Ancak şu anda üzerinde ciddi olarak konuşulan bir diğer seçenek de Esed rejimine mesaj vermek için 24 ila 48 saat sürecek ve belli noktaları hedef alacak füze saldırıları."

Gazete, Suriyeli muhalifleri silahlandırma kararı almadan önce konuyu İngiliz Parlamentosu'na sunacağı sözü veren İngiltere Başbakanı Cameron'ın, Suriye rejimine yönelik olası bir askeri müdahalede konuyu parlamentonun gündemine getirme zorunluluğu olmadığını belirtti. Haberde bu ihtimalin, Cameron'ın partisi içinde ve muhalefette fikir ayrılıklarına ve tartışmalara neden olabileceği yorumu yapıldı.

SURİYE: SALDIRIYA SALDIRIYLA YANIT VERİLECEK

Rusya’nın Sesi’nin haberine göre, El Zubi, “Terörle mücadele bahanesi arkasına saklanamayacaklar. Suriye’ye saldırmak, geziye çıkmaya benzemez. Saldırıya saldırıyla yanıt verilecek. Sonuçta tüm Ortadoğu ateşe bürünecek” sözlerine yer verdi.

Suriye Enformasyon Bakanı, “Suriye ordusu kimyasal silah kullanmadı ve hükümet BM denetçileriyle tam bir işbirliği yapacak” diye kaydetti.

El Zubi, Suriye silahlı kuvvetlerin, Şam’ın Cubare kasabasında Suudi Arabistan yapımı kimyasal madde içeren çok sayıda plastik konteynerin bulunduğu depoyu ele geçirdiğini söyledi.

İRAN'DAN ABD'YE: "KIRMIZI ÇİRGİLERİ AŞMAYIN"

İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Mesut Cezayeri, Suriye konusunda kırmızı çizgilerin aşılmaması konusunda Washington yönetimini uyardı.

ABD’li bazı yetkililerin Suriye’ye yönelik askeri seçeneğinin dillendirilmesine tepki gösteren İranlı komutan, “ABD, Suriye cephesindeki kırmızı çizgilerin sınırını biliyor. Bu çizgilerin açılması Beyaz Saray için ağır sonuçlar doğurur” uyarısında bulundu.

Batı medyasının Suriye’ye yönelik yaptığı kötü propagandaların Şam yönetiminin düşmanlarına karşı elde ettiği başarıdan kaynaklandığını söyleyen İranlı komutan, “Suriye direnişi, emperyalist cephenin yenemeyeceği bir konuma gelmiştir ”açıklamasında bulundu.