BIST 9.998
DOLAR 32,32
EURO 34,89
ALTIN 2.400,16
HABER /  DÜNYA

Suriye’nin kuzeyi Kürtlerin yönetiminde

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’da bulunan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Suriye’nin kuzeyinde yaşanan gelişmeleri değerlendirer...

Abone ol

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’da bulunan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Suriye’nin kuzeyinde yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, "Kürtler kendi bölgelerinde yaşıyor. Kendi yönetimlerini ilan etmiş. Artık Suriye’nin kuzeyinde Baas rejimini etkisi yok. Geçtiğimiz yıl demokratik özerkliğimizi ilan ettik” dedi.
PKK’nın Suriye’deki partisi olarak bilinen Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Asya Abdullah ve beraberindeki Xetice İbrahim, Ciwan Mustafa ve Nurettin Ciwan ile Demokratik Toplum Kongresi binasında faklı inanç temsilcileriyle bir araya geldi. Yapılan görüşmede Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelerle ilgili bilgi veren PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Kürtlere saldırıların devam ettiğini ifade etti. Suriye’nin kuzeyinin Kürtlerin yönetiminde olduğunu anlatan Abdullah, "Suriye’nin kuzeyinde savaş devam ediyor. Sürekli saldırılar yapılmakta. Rojava’da Kürtlere saldıran çetelere kim destek veriyor, bunların arkasındaki güçler kimler? Siyasi olarak kim bunlara destek veriyor, ortaya çıkmalı. Rojava’daki çetelere destek verilmezse bir ay bile bölgede kalamazlar. Bu çeteler Rojava’ya saldırılarında dış ülkelerin desteğiyle yapıyor. Tüm demokratik kamuoyu bu saldırlar karşısında tepkisiz kalmamalı. Kürtlere yapılan saldırı hiçbir şekilde kabul edilemez. Kürtler kendi bölgelerinde yaşıyor. Kendi yönetimlerini ilan etmiş. Artık Suriye’nin kuzeyinde Baas rejimini etkisi yok. Geçtiğimiz yıl demokratik özerkliğimizi ilan ettik. Kendi kendimizi yönetiyoruz. Yaşanan sorunlarımızı kendimiz çözüyor. Rojava’da askeri gücümüz de var. Ama bu saldırı amaçlı değil, savunma amaçlı kullanıyoruz. Bize yapılan saldırılarda bizim de karşılık verme hakkımız vardır. Yapılan saldırılara cevapsız kalmayız. Bu her açıdan temel bir haktır. Rojava’daki halk şu an bir seferberlik halinde. Bugün Rojava’da YPG savunma gücü var ama orada yaşayan tüm halkımız yapılan saldırılar karşısında cevap verecek bir durumda. Şu an Rojava’yı savunmak ekmek ve sudan daha önemli. Biz insanların yaşamlarını savunmak ve katliamları engellememiz gerekiyor. Suriye’de yaşanan iç savaştan önce de biz muhaliftik. Şu an Rojava için yeni projelerimiz var. Demokratik bir proje üzerinde ciddi çalışmalarımız var. Bu projemizi aynı zamanda Suriye’deki halklar için de geçerli olacaktır" dedi.
Yapılan konuşmanın ardında görüşme basına kapalı olarak devam etti.
(İHA)