BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Suriye'nin kuzeybatısında yeni operasyon başladı

Arap Birliği'nin Suriye kan dökülmesine derhal son verilmesi yolundaki çağrısına rağmen olaylar sürüyor. Muhaliflere göre güvenlik kuvvetleri en az 19 kişiyi öldürdü.

Abone ol

Suriye'de güvenlik kuvvetlerinin ülkenin kuzeybatısında, Türkiye sınırına yakın bölgelerdeki köylerde hükümet karşıtı göstericileri hedef alan yeni bir operasyon başlattığı bildiriliyor.

Muhalefetteki eylemciler, zırhlı araçlar desteğindeki yüzlerce askerin konvoylar halinde en az 10 köye girdiklerini kaydediyor.

Bu bölgelere giden yolların kesildiği, iletişimin koptuğu haber veriliyor.

Hükümet karşıtları ayrıca, güvenlik kuvvetlerinin dün çoğunluğu Hama kentinde en az 19 kişiyi öldürdüğünü söylediler.

Suriye'de devlet kontrolündeki medya ise Humus yakınlarında iki askerin öldürüldüğünü duyurdu.

Son şiddet olayları, Arap Birliği'nin Suriye'de kan dökülmesine derhal son verilmesi yolundaki çağrısıyla aynı zamana rastladı.

Arap Birliği Kahire'deki toplantısı ardından yayınladığı bildiride, Suriye'nin ülkede beş aydır süren çatışmaları silahla değil, diyalogla sona erdirmesini istedi; bu gerçekleşinceye kadar da bu ülkeye Şam'ın önerdiği gibi bir inceleme heyeti gönderilmeyeceğini bildirdi.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Cessim el Tani, Suriye'nin "ölüm makinasını" durdurması ve ordusunu şehirlerden çekmesi gerektiğini söyledi.

Şeyh Hamad, Arap Birliği toplantısı ardından yaptığı konuşmada, "Bu ölüm makinasını kabul etmemiz mümkün değil. İnsanların bu şekilde öldürülmesini kabul edemeyiz. Halk ve hükümet arasında bir diyalogdan söz edebilmemiz için, ordunun şehirlerin içinden çekilmesi gerek" dedi.

Bu arada internette, Suriye'deki ABD Büyükelçisi Robert Ford'un Şam'da geçen hafta öldürülen Hayat Mattar adlı eylemcinin cenazesine katıldığını gösteren görüntüler yayınlandı.

Muhalif Yerel Koordinasyon Komisyonları grubundan Mustafa Osso, Ford ve bazı diğer büyükelçilerin aileye taziye ziyareti yapması ardından, gece geç vakit Deraya semtindeki yas çadırına saldırı düzenlendiğini söyledi.

Osso, askerlerin kalabalığa göz yaşartıcı gaz attığını, ancak yaralanan olmadığını belirtti.