BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,79
ALTIN 2.432,62
HABER /  DÜNYA

Suriyeli Türkmenler parti kurdu

Suriyeli Türkmenler, "Türkmen Milli Hareket Partisi" adıyla yeni bir parti kurdu. Toplantıya SUK ve SMDK temsilcileri de katıldı.

Abone ol

İstanbul’daki tanıtım toplantısında konuşan, Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkanı Dr. Muhammed Vecih Cuma, Türkmenlerin ihtiyaçlarına cevap vermek, kültür ve kimliğini korumak amacıyla hareketten partiye dönüşün gerekli olduğunu belirtti.

Türkmenlerin, Suriye devriminin yaşadığı aksilikler ve krizlere rağmen yeni bir vatanın inşa edileceğine inandığını vurgulayan Cuma, partinin öncelikli hedefinin Türkmenlerin hakkını korumak ve bu anlamda proje ve planlar geliştirmek olduğunu ifade etti.

Türkmenlerin ülke için ek bir değer olduğunu dile getiren Cuma, insan faktörünü esas alacaklarını belirterek, bu zamana kadar beraber hareket ettikleri, ülkeyi beraber inşa ettikleri Suriyeli diğer gruplarla hep beraber zafer kazanacaklarını belirtti.

Cuma, Suriye'de Türkmenlerin rolünün önemine dikkati çekerek, ülkede başta İslamiyet'in korunması olmak üzere vatandaş olmanın gerektirdiği her görevi yerine getirdiklerini kaydetti.

 ‘Türkiye sözünü tuttu’

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı George Sabra da birlik konusunu vurgulayarak, Suriyelilerin, dünyada eşi görülmemiş şekilde kayıplar verdiğini, olayların kontrolünü tekrar elde etmek için kendi aralarında birlik olmaya ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Sabra "Suriye konusunda, sözünü kim tuttu, diyecek olursak, listenin başında Türkiye gelir," dedi.

Türkmenlerin kurduğu yeni partinin milli çalışma ve çeşitlilik açısından önemini vurgulayan Sabra, Türkmenlerin tarih boyunca ülkenin inşası için Suriyelilerin yanında yer aldığını kaydetti.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi Fayiz Sare ise SMDK'nın Türkmenlerin kurduğu partiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Suriye'de herkesin kendini ifade edeceği bir platformun bulunması en doğal hakları. Türkmenler de tıpkı diğerleri gibi Suriye vatandaşı, devrim herkesin ortak devrimi," dedi. 

‘Meydan Suriye devrimini çalan hırsızlara kaldı’

Suriye İşlerinden Sorumlu Koordinatör Vali Veysel Dalmaz da Türkiye'nin, Suriye meselesine karşı tutumuna değinerek, "Türkiye'nin Suriye'ye yönelik hiçbir emeli, arzusu yok. Türkmenlere ve diğer gruplara eşit mesafede duruyor," ifadesini kullandı. 

Dalmaz, Türkiye'nin, ülkenin tüm bileşenlerine yakınlık duyduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

"Suriye muhalefetine zarar veren ayrılık ve bölünmelerdir. Birçok bölgesini kaybeden ve göçe zorlanan Türkmenlerin yanında yer alınmalı. Suriyeli tüm siyasi hareketler, partiler ve bloklar halkla dayanışma halinde olmalı. Türkiye, her zaman  bu yakınlığı güçlendirmek için çalışıyor."

"Meydan şu anda Suriye devrimini çalan hırsızlara kaldı," diyen Dalmaz, "Orada, Hizbullah ve El-Kaide unsurları var. Rejim de kendisine dünyanın farklı yerlerinden oyuncular bularak, rejim-muhalefet arasında devam eden çatışmayı, muhalefet ve söz konusu unsurlarla savaşa dönüştürdü. Rejim, bu çatışmayı izlemekle yetiniyor," değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'deki Türkmenlerin sayısına ilişkin sağlıklı bir veri yok. Ancak tahminler 750 bin ile 1 buçuk milyon kişi arasında değişiyor.