BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,68
ALTIN 2.400,98
HABER /  DÜNYA

Suriyeli mülteciler Malatya’ya geliyor

Suriyeli mültecilerin, Malatya Beydağı Konaklama Tesisi’ne (MABEK), getirileceği açıklandı. Mültecilerin barınacağı konteyner kent basın men...

Abone ol

Suriyeli mültecilerin, Malatya Beydağı Konaklama Tesisi’ne (MABEK), getirileceği açıklandı. Mültecilerin barınacağı konteyner kent basın mensuplarına tanıtıldı.
MABEK Konteyner Kent’te basına tanıtım gerçekleştirildi. Vali Vasip Şahin, Emniyet Müdürü Mustafa Aygün ile İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Aksoy, ilgili kurum ve kuruluş müdürleriyle birlikte basın mensuplarına konteyner kenti tanıttı.
Malatya merkez Fatih köyünde, 1. Organize Sanayi Bölgesi yakınına kurulan ve 2 bin konteynerin olduğu 10 bin kişilik kapasiteli MABEK’e, Hatay’ın Altınözü ilçesi ile Gaziantep’in Nizip ilçesinden 400 Suriyeli mültecinin 12 Haziran Çarşamba günü gelip yerleşeceğini aktaran Vali Vasip Şahin, MABEK’in ilk etapta 5 bin kişilik bölümünün hizmete sunulacağını, daha sonra da kalan 5 bin kişilik bölümünün hazır hale getirileceğini bildirdi.
Suriye vatandaşlarına Başbakanlık AFAD tarafından geçici korunma sağlandığını hatırlatan Vali Şahin, “İlgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile konteyner kentte; barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer hizmetler verilecektir. Paket gıda vereceğiz. Yemeklerini kendileri yapacaklar. 24 saat esasına göre 100 kişilik tercüman, 100 kişilik güvenlik ve 100 kişilik temizlik görevlisi ile 19 kişilik bakım onarım ekibi teknik personeli görev yapacak. Konteyner kentimizde; okul, cami, güvenlik, sağlık merkezi, basın brifing birimi, çocuk oyun alanları, televizyon izleme üniteleri, market, biçki-dikiş kursları ve benzeri sosyal etkinlikler ile su deposu, arıtma merkezi, trafo ve jeneratör gibi donatılar yer almaktadır. Suriye’den ülkemize gelen misafirlerimize dünya standartlarının çok üzerinde geçici barınma hizmetleri sunulacaktır” şeklinde konuştu.
Suriyeli mültecilerin gidince burasının herhangi bir afet durumunda hazır bulundurulacağını söyleyen Vali Şahin, “Ülkemizin birinci derecede deprem bölgesi olması ve zaman zaman yaşanan sel ve su baskını, çığ ve heyelan gibi afetlere her zaman hazırlıklı olmak zorundayız. İstemesek de bu tür olaylar yaşanmakta, can ve mal kaybına sebep olmaktadır. İlimize yapılan bu konteyner kent, bu tür afetlerde mağdur olan vatandaşımızın geçici olarak ihtiyaçlarının karşılandığı kalıcı ve her an hazır olan aktif bir yerleşim merkezi olacaktır” dedi.
Şahin, konteyner kentin kurulmasını kendilerinin talep etmediğini, sınıra yakın illerde kurulduğunu ve sıranın Malatya’ya geldiğini söyledi. Vali Şahin, "Hatay, Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman’da var. Osmaniye’de çalışmalar sürüyor. Niğde’ye kadar ulaşma durumu var" diye konuştu.
Suriyeli mültecilerden gerekirse iş gücü konusunda da istifade edilebileceğini kaydeden Vali Vasip Şahin, "Bedeli karşılığında bu kardeşlerimiz kayısı işinde de çalıştırılabilir, başka bir işte de. Duruma ve isteğe göre hareket edeceğiz" ifadelerini kullandı.
(İHA)