BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Suriyeli muhaliflerin yeni lideri

Dağınık haldeki Suriye muhalefeti tek çatı altında birleşti. Peki yeni lider seçilen Şeyh Ahmed Muaz el-Hatib nasıl birisi?

Abone ol

Suriye muhalefetinin çatı yapılanmasının adı Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu olarak belirlendi. Koalisyonun başkanlığına Şeyh Ahmed Muaz el-Hatib seçildi.

ILIMLI İSİM

El-Hatip'in ılımlı bir isim olduğu iddia ediliyor. 1960 Şam doğumlu el-Hatib ülkenin önde gelen Sünni din adamlarından biri olarak tanınıyor.

TEMMUZ AYINDA ŞAM'DAN KAHİRE'YE GEÇTİ

Esad yönetimine karşı muhalafetin önemli simalarından biri haline gelen Moaz el-Hatib, 2011 ve 2012'de birkaç kez tutuklanmış daha sonra serbest bırakılmıştı. El-Hatib Temmuz ayında Şam'dan ayrılarak Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmişti.

Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen ve Suriye muhalefetindeki yeni oluşumun belirleneceği toplantı sona erdi.

Riyad Seyf ve Süheyr el-Etesi'nin başkan yardımcılıklarına seçildiği toplantıda, Mustafa es-Sabbağ ise koalisyonun genel sekreteri oldu. Koalisyon seçimlerinin Suriye tarihindeki ilk şeffaf seçim olduğu belirtiliyor. Seçim sonuçları heyetin en yaşlı üyesi Heysem el-Melih tarafından açıklandı.

ŞEYH AHMED MUAZ EL HATİP KİMDİR?

1960 Şam doğumlu Muaz el-Hatib, Şam'ın önde gelen alimlerinden Babası Muhammed Ebu'l-Ferac el-Hatib ve Abdulkadir el-Arnavut başta olmak üzere birçok alimden tefsir ve usul-ü fıkıh gibi dini ilimler tahsil etti.

Dünyanın her yerinden İslami ilimleri tahsil etmek üzere Şam'a gelen öğrencilere dersler veren el-Hatip, Batıda yaşayan Müslümanlar tarafından da tanınan ve takip edilen bir aydın.

DİNİ SEMPOZYUMLARA KATILDI

Bir dönem Şam'daki Emevi Camisi'nde imamlık yapan el- Hatip, Nijerya, Bosna Hersek, İngiltere, ABD ve Hollanda gibi pek çok ülkede dini sempozyumlara katıldı.

BİRKAÇ KEZ TUTUKLANDI

Suriye Devlet Başkanı Beşşar el-Esed'e karşı muhalafetin önemli simalarından biri haline gelen Muaz el-Hatib, 2011 ve 2012'de rejim tarafından birkaç kez tutuklanıp salıverildi. ''Biz herkes için özgürlük talep ediyoruz'' söylemlerini sıkça tekrar eden el-Hatip, konuşmalarında toplumsal adalet, çok partili sisteme geçiş ve mezhepçiliğin yanlış olduğuna vurgu yapıyordu.

EHLİ BEYT'TEN

Jeofizik mühendisliği de yapan evli ve 4 çocuk babası el-Hatip'in Ehli Beyt'ten olduğu iddia ediliyor.