BIST 10.159
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.395,01
HABER /  DÜNYA

Suriye’deki durum için sihirli bir çözüm yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Beyaz Saray’da yaptıkları görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Barac...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Beyaz Saray’da yaptıkları görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’deki durumun çözümü için sihirli bir durumun bulunmadığını ifade etti.
Gül Bahçesi’nde (Rose Garden) düzenlenen toplantıda Başbakan’ın ziyaretinin ABD için büyük önem taşıdığını ifade eden Obama, Erdoğan’la yaptıkları görüşmenin gündemini iki ülkenin birlikte işbirliği yaptığı, Afganistan, G12 ve İran konularını da içeren geniş bir yelpazenin oluşturduğunu söyledi. Bölgesel barışa duyulan ortak ilgi çerçevesinde, Başbakan Erdoğan’ın İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi yönündeki çabalarını öven Obama, bu durumun hem İsrail halkında hem de Türk halkına fayda sağlayacağını ve bağımsız bir Filistin devletini de içeren iki devletli bir çözüm bulunması çalışmalarında ilerleme kaydedilmesine katkıda bulunacağını belirtti.
Yaptıkları görüşmede ABD ile Türkiye arasındaki ticaret ve yatırımı genişletme kararı aldıklarını söyleyen, Obama, ABD’nin AB ile ticaret ve yatırım ortaklığı yürütürken, Türkiye ile de olan ekonomik ilişkilerin derinleşmesini istediğini ifade ederek, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımı artırmakla görevli olacak üst düzey bir komite oluşturulacağını bildirdi. Türkiye ekonomisinin son yıllarda olağanüstü bir gelişme kaydettiğine dikkat çeken Obama, Başbakan Erdoğan’ın bu yöndeki çabalarının da takdir edilmesi gerektiğini vurguladı.
“ABD TERÖRE KARŞI DAİMA YANINIZDA OLACAK”
“Her zaman olduğu gibi ABD, ulusunuzun teröre karşı savunulmasında daima yanınızda olacaktır” diyen Obama, Türkiye’deki barış sürecine verdikleri desteği de ifade etti. Obama, “Türkiye’yi uzun zamandır rahatsız eden PKK şiddetine yönelik tarihi ve barışçıl bir çözüm arayışı konusunda sizi ve Türk halkını gösterdiğiniz cesaretten dolayı takdir etmek istiyorum. ABD olarak Türkiye’deki hukuk üstünlüğü, iyi yönetim ve insan haklarının korunmasına yönelik çabalarınızı destekleyeceğiz” şeklinde konuştu. Obama ayrıca, Reyhanlı’da meydana gelen patlamalarda hayatını kaybedenler için de baş sağlığı diledi.
“SURİYE KONUSUNA ÖNEMLİ ZAMAN AYIRDIK”
ABD Başkanı Barack Obama, Erdoğan ile görüşmesinde Suriye konusuna bir hayli zaman ayırdıklarını söyledi. Türk halkının, Başbakanın liderliğinde, Türkiye’ye sığınan Suriyelilere olağanüstü bir cömertlik gösterdiğini ifade eden Obama, “Bunun çok ağır bir yük olduğunu biliyorum” dedi.
Obama, ABD’nin, Suriye’ye hatırı sayılır düzeyde insani yardım yapan bir ülke olarak, Türkiye’de dahil olmak üzere bölgedeki ülkelere bu yükü taşımalarında yardımcı olacağını kaydederek, “Hayatların kurtarılması için ihtiyaç duyulan yemek, sığınak, ve ilaçların tedarik edilmesinde Türk ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“ERDOĞAN BAŞI ÇEKİYOR”
Aynı zamanda Esad rejimi üzerindeki baskıyı sürdüreceklerini ve Suriye muhalefetiyle çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Obama, Başbakan Erdoğan’ın, Beşar Esad’sız demokratik bir Suriye’ye dönüşümü destekleyen uluslararası çabaların başında geldiğini belirtti. Gelecek haftalarda Cenevre’de düzenlenecek olan toplantıya işaret eden Obama, “Önümüzdeki haftalarda rejim ve muhalefet temsilcilerini bir araya getirdiğimizde Türkiye önemli bir rol oynayacak” dedi.
“SURİYE’DEKİ DURUMUN ÇÖZÜMÜ İÇİN SİHİRLİ BİR FORMÜL YOK”
Esad’ın gitmesi konusunda Erdoğan ile hemfikir olduklarını dile getiren Obama, krizi çözmenin tek yolunun bu olduğunu belirtti. Obama, Esad’ın ne zaman gitmesini istediklerine yönelik bir soru üzerine, “Esad’ın 2 yıl önce, geçen sene, 6 ay önce, 2 ay önce gitmesini tercih ederdik” diyerek, Esad’ın en kısa sürede gitmesi gerektiğine işaret etti. Obama sözlerine şöyle devam etti:
“Asıl soru bunun nasıl gerçekleştirileceği. Suriye’deki gibi olağanüstü derecede şiddetli ve zorlu bir durumla baş edebilmenin sihirli bir formülü yok. Eğer olsaydı, Sayın Başbakanla birlikte bunu kullanır ve bu duruma bir son verirdik. Bunun yerine yaptığımız şey, uluslararası baskıyı artırmak ve muhalefeti güçlendirmek. Cenevre’deki görüşmelerin, Rusların ve Suriye’deki bütün tarafları içerecek siyasi geçişin temsilcilerinin de katılımıyla, sonuç verebileceğini düşünüyorum. Ancak bu sırada, muhalefete yardım ve insani durumla ilgilenmeye ve bunu bu durumla derinden ilgilenen Türkiye ile yakın istişare içinde yapmaya devam edeceğiz.”