BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,96
ALTIN 2.446,14
HABER /  GÜNCEL

'Suriye'de çatışmalar ciddi biçimde azaldı'

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi De Mistura, ateşkesin ardından Suriye'de çatışmaların ciddi biçimde azaldığını söyledi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de, ABD ve Rusya'nın anlaşmasıyla yürürlüğe giren ateşkesin ardından Halep'te şiddet ve çatışmaların ciddi şekilde azaldığını söyledi.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan, de Mistura, "Dün Suriye'de gün batımından sonra hava saldırıları ve muhalefet tarafından havan topu bombardımanı olduğuna dair iddiaları da içeren belli derecelerde şiddetin devam ettiğini gördük. Fakat şunu açıkça söyleyebilirim ki bu sabah itibariyle gelen haberlere göre şiddet kayda değer şekilde azaldı" dedi.

Şam'da durumun sakin olduğunu, fakat Rastan'da sınırlı da olsa rejim güçleriyle muhalefet güçleri arasında çatışmalar yaşandığına dair bilgiler aldıklarını aktardı. 

Ateşkesin henüz 24 saati doldurduğuna dikkat çeken de Mistura, 48 saat sonra durumun daha net anlaşılacağını, 5 gün sonra da başka kriterlerin devreye gireceğini söyledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de bayramın ikinci gününde hiçbir çatışma veya ölüm haberi almadıklarını açıkladı.

BM yardımları

Türkiye'den yola çıkan BM yardım konvoylarının henüz ihtiyaç sahiplerine ulaşmadığını belirten De Mistura,  Halep'in gerek batısı gerekse de doğusuna engelsiz ve koşulsuz şekilde insani yardımların ulaşmasında mutabık kalındığını sözlerine ekledi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, bugün yaptığı açıklamada, BM'nin gıda yardımını kapsayan insani ilk teslimatlarının Halep'in doğusuna Türkiye sınırından ulaştırılacağını belirtmişti.

Laerke, BM insani yardım operasyonlarının, acil erişim sağlanması durumunda hayat kurtaracak insani yardımların Suriye içerisindeki diğer bölgelere ulaştırılması için de hazırda beklediğini kaydetmişti.

Cilvegözü sınır kapısından öğle saatlerinde 20 kamyonluk ilk konvoy geçmiş, akşam saatlerinde de yine 20 kamyoluk ikinci konvoy yola çıkmıştı.

Suriye'de bugüne dek çatışmalar sebebiyle 430 bine yakın insan öldü, 11 milyon kişi evlerinden oldu.