BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,07
ALTIN 2.469,37
HABER /  GÜNCEL

Suriye tankları Hama'da 'kent meydanında'

Hükümet karşıtı protestoların kanlı biçimde bastırıldığı Hama'da Suriye ordusu tanklarının ana meydanı ele geçirdiği bildiriliyor.

Abone ol

Suriye'de son günlerde hükümet karşıtı protestoların odağındaki Hama kentine giren ordu tanklarının ana meydanı kontrol altına aldığı bildiriliyor.

Reuters ajansına konuşan Hama sakinleri, kuşatma altındaki kentin göbeğine kadar ilerleyen tankların Orontes Meydanı'na ulaştığını söyledi.

Yaklaşık 800 bin kişinin yaşadığı Hama, tankların ilerlediği haberi gelmeden önce yeniden bombardımana maruz kalmıştı.

İnsan hakları örgütleri geçen pazar gününden bu yana çoğunluğu Hama'da olmak üzere en az 140 göstericinin hükümet güçleri tarafından öldürüldüğünü söylüyor.

Suriye'de mart ayından bu yana süregiden hükümet karşıtı protestolarda sivil can kaybının 1600 kişiyi aştığı düşünülüyor.

Beşar Esad yönetimi, protestocuların dış mihrakların tahrik ettiği silahlı çeteler olduğunu söylüyor.

Yabancı gazetecilerin giriş yapması yasaklandığı için, Suriye'den görgü tanıklarının anlattıkları nadiren bağımsız kaynaklarca doğrulanabiliyor.

BM'de uzlaşmazlık

Suriye gündemiyle toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, fikir ayrılıklarının baş gösterdiği ilk oturumun ardından yeniden toplanmaya hazırlanıyor.

Konsey, BM Genel Sekreteri Ban ki-Mun'un Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a yönelik sert kınama açıklamasına rağmen, hükümetin gösterileri bastırmakta kullandığı şiddeti kınayacak bir metin üzerinde anlaşmaya varamadı.

Rusya ve Çin başta olmak üzere bir grup ülke, ABD ile Avrupalı müttefiklerinin Suriye konusundaki sert tutumuna karşı çıkıyor.

Güvenlik Konseyi, uzun süredir Suriye'de yaşanan ayaklanmalara cevap verip vermemek konusunda bölünmüş durumda.

Ancak Suriye ordusunun hafta sonu Hama'da gerçekleşen gösterilere müdahalesi Konsey'i harekete geçirdi.

Konseydeki anlaşmazlık noktalarından biri, güvenlik güçlerine karşı gerçekleştirildiği bildirilen şiddetin karar metnine dâhil edilip edilmemesi konusu.

Rusya'nın BM elçisi Vitaly Churkin, metnin dengeli olmadığını ve bir tarafa daha yakın durarak iç savaşın eşiğindeki ülkedeki durumu kötüleştirme riski taşıdığını ifade etti.