BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.422,28
HABER /  DÜNYA

Suriye savaş haritası Esad ve IŞİD'in yeni hedefi

SURİYE savaş haritası her gün değişiyor. Ateşkesin birinci ayında sivil kayıpların azaldığı Suriye'de Esad güçleri ve IŞİD'in yeni hedefi Tedmur oldu.

Abone ol

SURİYE ateşkesinin birinci ayının sonunda Suriye haritasındaki son durumu sizler için derledik. 

Suriye'de uygulanan kısmi ve geçici ateşkes bir ayını doldurdu. Rejim güçleri muhaliflerin kontrol ettiği bölgelere yönelik saldırılarını sürdürse de sivil yerleşimler nispeten daha az hedef alındı. Bir ayda yaklaşık 900 kez ihlal edilen ateşkes boyunca 288 sivil öldü. Sivil kayıplar azalsa da kuşatma altındaki 18 bölgeden yalnızca 6'sına insani yardım gönderilebildi.

Suriye savaş haritası 26 mart 2016 son durum

BM yetkilileri, Esed rejim güçlerinin yardımların ulaştırılmasında zorluk çıkardığına dikkati çekiyor. Kuvvetlerini kısmen azaltan Rusya, rejime yalnızca Tedmur operasyonunda hava desteği sağlıyor.

ESAD VE IŞİD'İN HEDEFİ TEDMUR

Öte yandan, Esed rejimi, Rusya ve ABD'nin yardımıyla, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Tedmur'u IŞİD'den geri almak için savaşıyor

Rejim güçleri, örgütün ilçe etrafına döşediği mayınlar nedeniyle kente ancak 1 kilometre yaklaşabildi. Rejimin kısa vadeli hedefi, Tedmur'dan ilerleyerek IŞİD'in kalelerinden Deyr ez-Zur'a ulaşmak. Doğalgaz boru hattı ve dolum tesisi üzerinde yer alan Tedmur, rejimin uzun vadeli enerji stratejisinin de bir parçası olarak biliniyor.

suriye haritası tedmur neden önemli

Rejim ordusundan ayrılan Askeri Strateji Uzmanı Rahal, "Rejim ve Rusya dünyadaki en ünlü antik kentlerden biri olan Tedmur'u ele geçirerek kendilerini dünya kültürel mirasının koruyucuları gibi göstermek ve prestij kazanmak istiyor. Böylece uluslararası toplumdan 'iyi hal belgesi' alma peşindeler" dedi.