BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,84
ALTIN 2.392,91
HABER /  DÜNYA

SÜRECE DESTEK YÜZDE 80’İ GEÇTİ”

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Grubu Başkanvekili Mithat Sancar, çözüm sürecine desteğin giderek arttığını söyleyerek sürece destek yüzde 80’e...

Abone ol

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Grubu Başkanvekili Mithat Sancar, çözüm sürecine desteğin giderek arttığını söyleyerek sürece destek yüzde 80’e ulaştı ifadesini kullandı. Ayrıca 8 Mayıs’ta başlayacak olan çekilmenin ardından bu desteğin daha da artmasını beklediklerini söyledi.
Akil İnsanlar Heyeti, Çanakkale’de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda süreci değerlendiren Marmara Akil İnsanlar Heyeti grup Başkanvekili Mithat Sancar, Doğu’da kandırılma, Batı’da bölünme kaygısı olduğunun iddia edildiğini ancak kendisinin aynı kanıda olmadığını söyledi. Sancar, “Özellikle anketlere baktığımızda böyle bir tablo ve sonuç göremiyoruz. Tam tersine süreç başladığından sonra, bugüne kadar destek oranı düzenli bir şekilde artıyor. Hem Doğu ve Güneydoğu’da hem de Batı’da artıyor. Marmara bundan 1.5 ay önce destek oranı açısında biraz daha aşağıda dururken, en son öğrendiğimde Marmara’da destek oranı yüzde 67. Güneydoğu’da yüzde 85’lerin üzerinde. Daha önce yüzde 80 idi. Doğu’da yüzde 80’lere yaklaştı. Ayrıca çok önemli bir olay yaşandı. PKK silahlı unsurlarını sınır dışına çekme kararını açıkladı ve uygulamaya başlayacağını bildirdi. Bu açıklamanın ve 8 Mayıs’ta gerçekleşecek geri çekilmenin destek oranını artıracağını düşünüyorum. Bu demektir ki kaygılar ve korkular biraz daha aşağıya çekilecektir. Çünkü bugün 95’inci gün. Bir Kürt sorunu dolayısı ile 95’inci gündür ölüm haberi almıyoruz. Çatışma haberi almıyoruz. Bu sürecin böyle bir yönde evrileceğine dair güven duygusunun güçlenmesinin önemli rol oynuyor diye düşünüyorum. 8 Mayıs’tan sonra yapılacak kamuoyu yoklamalarında kaygıların ve korkuların hem kandırılma kaygısının hem de bölünme korkusunun daha da azalacağını düşünüyorum. Bu toplantıları kaygılarımızı ve korkularımızı açığa vurmak için yapıyoruz. Akil insanlar heyetinin kendisine biçtiği rol budur. Bu meselenin her boyutu ile konuşulmasına yardımcı olmak için buralardayız. Konuştukça korkularımız azalır. Bu nedenle buradaki çalışmaların da kaygıların ve korkuların azalmasına katkı yapacağını inanıyorum” dedi.
Akil İnsanlar heyetinden Levent Korkut, “Potansiyel olarak yüzde 80’ne varan destek mümkün Türkiye’de. Bu kaygılar endişeler, soru işaretleri mevcut. Bu soru işaretlerinin giderilmesi tabii ki karşılıklı konuşmakla çözülür” diye konuştu.
Akil İnsanlar heyetinden Ali Bayramoğlu, geçmişte yaşananları hatırlatarak, “Birkaç yerde bir kıvılcım Türkiye’nin kan gölüne dönmesine neden olur. Daha önceleri yaşı olanlar hatırlar Kahraman Maraş’ta neler yaşandı. Bıçaklarla hamile kadınların karnındaki çocuğu nasıl aldıkları. Olmadı değil olur. Onlar yaptı bunlar yaptı yok, bunlar olur. Dolayısı ile bu açıdan bakıldığında bu proje bizim sadece huzur projemiz değil. Bütünlüğü sağlama projemiz. Her gittiğimiz yerde şunu söylüyoruz; Bu hepimizin sorumluluğudur. Ya bu bütünlüğü kuracağız ya da kuracağız. Bu yeni bütünlüğü kurma projesi olarak bizler tarafından değerlendiriliyor. Bu çatışma ortamını yok etmek. Bu gerilimleri ortan kaldırmak. Ne yapabilirsen bunu tartışarak yapalım. Mutlaka Başbakan’ın söylediği doğru değil. Pek çok yöntemini doğru bulmuyoruz zaten” dedi.