BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,98
HABER /  GÜNCEL

Sünnet psikolojinizi bozmasın

İlerleyen yaşlarda yaşlarda yapılan sünnetin çocuğun gelişimini psikolojik açıdan etkilediğini belirten Uzm. Dr. Alkan şöyle devam etti...

Abone ol

Çocuğunuza sünnet yaptırmayı düşünüyorsanız, en uygun aylar bebekliğin ilk ayları. 3-5 yaş arasında yapılan sünnetse, çocukları psikolojik yönden olumsuz etkiliyor ve zorunlu olmadıkça tavsiye edilmiyor.


Memorial Hastanesi Üroloji Bölümünden Uzm. Dr.Erdal Alkan sünnet için en ideal dönemin bebeklerin ilk ayları olduğunu söyledi. İlerleyen yaşlarda yapılan sünnetin çocuğun gelişimini psikolojik açıdan etkilediğini belirten Uzm. Dr. Alkan şöyle devam etti: "Sünnet her yaşta yapılabilmekle beraber; son zamanlarda yeni doğan bebeklerde; cerrahi işlemin kolaylığı, bebekte yara iyileşmesinin çabuk olması, sünnet sonrası bakımın kolaylığı ve yeni doğanda henüz kişilik teşekkül etmediği için psikolojik travma oluşturmaması nedeniyle en ideal yaş olarak kabul edilmektedir. 3-5 yaşlar arasındaki çocukların; kimlik gelişimi döneminde uyumsuz olmaları nedeniyle psikolojik etki oluşturmamak için zorunlu olmadıkça sünnet edilmesini tavsiye etmiyoruz."

Sünnetin çocuğun psikolojik sağlığını bozmasına izin vermeyin
Sünnet operasyonunun, hastane koşullarında ve hatta ameliyathanede yapılmasının sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Uzm. Dr. Alkan şunları söyledi: "Halen pek çok sağlık kurumunda lokal ve genel anestezi ile sünnet yapılmaktadır. Ancak son yıllarda kullanılacak anestezi şeklinin de genel anestezi olması gerektiği konusunda artık bir fikir birliği oluşmuştur. Genel anestez ile hem çocuk ruhsal bakımdan korunacak hem de iyileşme süreci kısalacaktır. Şüphesiz bu konforlu ve daha insancıl bir yaklaşım olmaktadır. Lokal anestezide ise; hangi koşullarda ve yaşta yapılırsa yapılsın çocuğun cinsel organına yapılacak olan iğne yüzünden büyük korku ve panik yaşanmaktadır. Bu anlar çocuk tarafından yaşamı boyunca korkuyla hatırlanmaktadır. "

Komplikasyonları ve sakıncaları nelerdir?
Uzm. Dr. Erdal Alkan operasyon sırasında oluşabilecek komplikasyonlar hakkında bilgi verdi: "Sünnet sırasında derinin fazla ya da az bırakılması, kötü nedbe dokusu kalması, kanama, şekil bozuklukları, idrar yolunun zarar görmesi ve enfeksiyonlar karşılaşılabilecek problemlerdir. Sünnetin deneyimli kişilere yaptırılması ile bu tür komplikasyonlar en aza indirilebilmektedir."

Dikkat edilmesi gereken noktalar
Ailede kan hastalığı ya da kanama hastalığı varsa çocuk hiç bir yakınması olmasa bile mutlaka uzman doktor kontrolünde sünnet ettirilmeli. Düşme ya da diş çekimi sonrası uzun süre kanama öyküsü olan, iğne yapıldıktan sonra veya bir darbe sonrası büyük şişlik ve çürükleri oluşan çocuklar ile zaman zaman kendiliğinden diş eti ya da burun kanaması olan çocukların mutlaka kan testleri yapıldıktan sonra sünnet ettirilmesi gerekiyor. Ailede bulunan kronik (müzmin) hastalıklar, önceden geçirilmiş önemli rahatsızlıklar hakkında sünnet operasyonunu yapacak doktorun bilgilendirilmesi gerekiyor.


Kaynak: www.mynet.com