BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.403,41
HABER /  GÜNCEL

Sultan’ın zaferi

İtalyan basını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesini "Sultan’ın zaferi" başlıklarıyla verdi. <br/>Corriere della Sera...

Abone ol

İtalyan basını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesini "Sultan’ın zaferi" başlıklarıyla verdi.
Corriere della Sera ilk sayfadan verdiği haberde "Erdoğan oyların %52’sini alarak seçimin ilk turunda Cumhurbaşkanı seçildi. Ankara’nın Sultan’ı 2003’den beri iktidarda. Muhalefet ülkenin başkanlık sistemine geçmesine ve İslamlaşmasından korkuyor" şeklinde yazdı. Elisabetta Rosaspina imzalı yazıda yeni Başbakan’ı Erdoğan’ın seçeceği yazarken demokrasi ve İslam’ı bir araya getirmek isteyen Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ülkenin kıyı kentlerinde daha çok oy aldığını belirtti. Haberde Selahattin Demirtaş’ın oylarını son belediye seçimlerinden sonra ikiye katlamasına rağmen Kürt kökenlilerin daha yoğun yaşadığı bölgelerin dışında çok etkinlik gösteremediğini de belirtildi.
Aynı gazetedeki Antonio Ferrari imzalı "Putin’den ilham alan Sultan’ın etkileyiciliği" başlıklı yorum haberde ise Erdoğan 3. milenyumun ilk Cumhuriyet Sultan’ı olarak tanımlanıyor ve "Le Monde’nin yazdığı gibi Erdoğan otoriter bir rejim istiyor. Ülkeyi başkanlık sistemine taşımak isteyen Erdoğan Hollande’dan ziyade Putin’e benzeyecek. Bir gerçek şu ki ülkenin çoğunluğu Erdoğan’dan etkileniyor, kendini onda görüyor, ona güveniyor ve kendini ona emanet ediyor. Erdoğan Avrupa Birliği idealinden uzaklaşıp iktidarı çok güvendiği, daha çok Müslüman dünyaya yönelen Neo Osmanlıcı Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na emanet edebilir. Ancak Ankara yapılan yanlışlara rağmen bölgedeki büyük sorunların çözümünde kilit rol oynayabilir" ifadelerine yer verdi.

"YENİ TÜRKİYE KAZANDI"
La Repubblica gazetesi ise iç sayfalarda yer verdiği haberi "Erdoğan zafer kazandı, o Ankara’nın Sultan’ı" başlığıyla verdi. Marco Ansaldo imzalı haberde Erdoğan’ın 2002 yılından beri hiçbir seçimi kaybetmediğini ve üst üste 8 seçimden de zaferle çıktığını ve yeni Cumhurbaşkanı’nın balkon konuşmasındaki "Herkese, bana oy vermeyenlere de teşekkür ederim, demokrasi kazandı. Bir devir kapanıyor ve yeni bir devir açılıyor. ’Yeni Türkiye’ kazandı. Eski kavgaları bir kenara bırakarak yeni bir sosyal uzlaşma kurma zamanı. Bana diktatör ve otoriter diyenler Türkiye 12 yılda nerden nereye geldi ona baksınlar. Ben halkın Cumhurbaşkanı olacağım" ifadelerine yer verdi. Ansaldo yazısında, Yeni Türkiye’yi büyük belirsizliklerin beklediğini, Erdoğan’ın nefret ettiği Esad’ı zayıflatmak için Suriye sınırına geçmelerine yardım ettiği İslami Cihatçıların Kuzey Irak’tan sonra İstanbul’u ’kurtarmak’ tehdidinde bulunduğunu ve yeni ’Sultan’ için bumerangın kapının hemen ardında beklediği yorumunda bulundu.
(İHA)