BIST 9.455
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.499,25
HABER /  GÜNCEL

Sultan Mustafa'nın annesi Halime Sultan kimdir hayatı

Halime Sultan kimdir? Şehzade Mustafa'nın annesi Halime'nin hayatı nasıldı? STAR TV Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisiyle birlikte hayatı merak edilen Halime Sultan ile ilgili bilgiler internethaber.com'da.

Abone ol

Halime Sultan kimdir? Sultan (Şehzade) Mustafa'nın annesi Halime Sultan nasıl öldü? STAR TV Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinde yer alan ve hayatı merak edilen Halime Sultan ile ilgili detaylar haberimizde...

HALİME SULTAN KİMDİR - HALİME SULTAN'IN HAYATI

Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisiyle birlikte hayatı merak konusu haline gelen, Halime Valide Sultan  (d. 1576 - ö. 1623), I. Mustafa'nın annesi ve Valide Sultan. Nedeni bilinmemekle birlikte bazı kaynaklarda adı geçmediğinden dolayı kendisinden Fuldâne Sultan diye bahsedilmiştir. Çok kısa süreliğine Valide Sultan olarak kaldığı için o dönemki Kösem Sultan veya Safiye Sultan kadar güçlü olamamıştır. III. Mehmet'in Haseki sultanlarından biridir.

Oğlunun akli dengesi bozuk olduğu için sarayda önemli bir rol oynamıştır. Abhazya asıllı olduğu bilinmektedir ve doğdu ismi Altunşah Solohov-Lakerbia.

SAFİYE SULTAN'IN İKTİDAR HIRSI HALİME SULTAN'I YAKTI

Yrd.Doç.Dr Günhan Börekçi'nin yazdığı 2009 tarihli makalesinde, I.Mustafa'nın annesinin aynı zamanda III.Mehmed'in oğullarından Şehzade Mahmud'un da annesi olan Halime Valide Sultan olduğu kesinleşmiştir. 1587'de doğan Şehzade Mahmud ve Halime Sultan, Safiye Sultan'ın iktidarının geleceğini tehdit ediyorlardı. Bu yüzden gelininin ve torununun ortadan kalkması istedi. Halime Sultan'ı kocası III. Mehmed'i dolduran Safiye Sultan amacına ulaştı. 1603'de Şehzade Mahmud sessizce sarayda boğduruldu.

GÜÇSÜZ VALİDE SULTAN: HALİME

I. Mustafa tahta geçtiğinde babaannesi Safiye Sultan hala hayattaydı. Safiye Sultan, hem eşi III. Murat hem de oğlu III. Mehmed zamanında saray politikasında çok etkili olmuş bir Valide Sultan'dı. İki torununun da padişahlığını gördü. Osmanlı geleneğine göre padişahın babaannesi değil, annesi Valide Sultan olarak devletin en güçlü kadını oluyordu. Ancak Safiye Sultan'ın eşi ve oğlu zamanına dayanan etkinliği ve karizması iki torununun da annelerinin güçlerine gölge düşürdü. İki gelininin de eşi olan III. Mehmed tarafından haseki (padişahın eşi veya gözdesi) düzeyine yükseltilmemiş olmalarının da bunda etkisi vardı. O yüzden Safiye Sultan'ın iki gelini de (I. Ahmed'in annesi Handan Sultan ve I. Mustafa'nın annesi) oldukça güçsüz Valide Sultanlık dönemleri geçirdiler. Leslie Peirce'ye göre I. Mustafa'nın annesinin maaşı oğlu tahttan indirilir indirilmez 3.000 akçeden 2.000 akçeye indirmişti. Oysa Safiye Sultan oğlunun ölümünden sonra kendi ölümüne kadar düzenli olarak 3.000 akçe maaş almaya devam etmişti.

Oğlu I. Mustafa'nın ilk saltanatında iktidar Halime Sultan ve kızı Dilruba Sultan'la evli olan damadı Kara Davut Paşa elindeydi. 1618 senesinde oğlu tahtan indirildi ve yerine II. Osman çıktı, fakat 1622'da yeniden tahta çıktı ve ertesi yıl tekrar indirildi. Halime Sultan Valide Sultanlık makamını kaybetti, II.Osman'ın öldürülmesinde büyük pay sahibi olduğu iddia edilir.

HALİME SULTAN NASIL ÖLDÜ?

Osmanlı Padişahı 1. Mustafa'nın annesi Halime Sultan, Padişah 1. İbrahim (Deli İbrahim) zamanında (1640 - 1648 yılları arasında) öldü. Halime Sultan, sade bir törenle defnedildiği biliniyor.

Tarihçi Joseph von Hammer-Purgstall, Halime Sultan hakkında şu bilgilere yer veriyor

"(...) I.Mustafa akli dengesinin bozuk olmasından dolayı ikinci defa tahttan indirildiğinde annesi Eski Saray'a gönderildi. Orada siyasetten uzak bir hayat sürdü. Zaten Valide Sultan olan IV.Murad'ın annesi Rum kadın'da bu üvey kayınvalidesini devlet işlerine karışmaması için dış dünya ile bağlantısını tamamen kestirtmişti. (...) Bu kadın'ın yeğeni Abaza Mehmet Paşa tahttan indirilip öldürülen II.Osman'ın tarafını tutuyordu. Herhalde II.Osman'ın annesinin akrabası Daye Hatun'la evli olduğundan olacak katledilen Sultan'ın kan davasını güddü (...) Deli Mustafa'nın annesi uzun seneler Eski Saray'da oturdu, oğlunun 1639 senesinde ölümünden sonra IV.Murad'ın izniyle Edirne Sarayına taşındı ve orada dört sene sonra öldü (...)"

HALİME SULTAN'IN ÇOCUKLARI

Şehzade Mahmud (1587-1603) - III. Mehmed tarafından boğduruldu.
Dilruba Sultan (1594-1687)
I. Mustafa (1591-1639)