BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,14
ALTIN 2.295,47
HABER /  GÜNCEL

Sultan Ahmed kimdir nasıl öldü?

Sultan Ahmet kimdir? Kardeş katlini kaldıran Sultan Ahmed nasıl öldü? Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisiyle hayatı merak edilen padişah Sultan Ahmet ile ilgili bilinmeyenler internethaber.com'da.

Abone ol

Sultan Ahmet kimdir? Osmanlı Devleti'nin 14. padişahı Sultan Ahmed nasıl öldü? Padişah Sultan Ahmet kardeş katlini neden kaldırdı? Ekber ve erşet sistemi nedir? Sultan Ahmet Camii nasıl yapıldı? Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisiyle hayatı merak konusu olan Osmanlı Padişahı Sultan Ahmet ile ilgili detaylar haberimizde...

SULTAN AHMET KİMDİR? OSMANLI PADİŞAHI AHMED'İN HAYATI

Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisiyle hayatı merak edilen, I. Ahmed, (Osmanlı Türkçesi: احمد اول ‎ Ahmed-i evvel, Divan Edebiyatı'ndaki adıyla Bahtî) (18 Nisan 1590, Manisa – 22 Kasım 1617, İstanbul) 14. Osmanlı padişahı, 93. İslâm halifesidir.

Babası Sultan III. Mehmed, annesi Handan Sultan'dır. Babasının vefatı üzerine 21 Aralık 1603'te Eyüp Sultan'da kılıç kuşanarak tahta geçti. Sultan I. Ahmed, Kanunî Sultan Süleyman'dan sonraki padişahlar içinde devlet işleriyle yoğun şekilde uğraşan ilk padişah olarak kabul edilir.

Saltanatında hanedan veraset sistemini değiştirip kardeş katli kanununu kaldırmıştır. Yerine ailenin aklı başındaki en büyük üyesi padişah olur sistemini (Ekber ve Erşet sistemi) getirmiştir. Bu yeni kanunun şehzadeler arasındaki rekabetin ve taht kavgalarının taht için gerçekleştirilen kardeş katlinin önlenmesi açısından Osmanlı tarihinde çok büyük önemi vardır.

TAHTA GEÇEN EN GENÇ PADİŞAH

Babası III. Mehmed'in üç oğlundan ikincisi olarak Dünya'ya gelmiştir. Ağabeyi Mahmud'dur. Askerî ve idarî işlerle ilgili bir şehzade olarak bilinen ve padişahlık için en kuvvetli aday olan Şehzade Mahmud, tahta kast ettiği iddiası üzerine öldürülmüştür. Bu, I. Ahmed için de sürpriz bir gelişmedir. Böylece tahtın yolu kendisi için açılmış olur. Şehzade Ahmed, henüz 13 yaşındayken 37 yaşındaki babası Sultan III. Mehmed vefat eder. Nasıl ki babası kendinden evvelki sultanlara nazaran en genç yaşta hayatını kaybetmiş hükümdar ise I. Ahmed de o vakte kadar babasının vefatıyla tahta geçenlerin arasındaki en genç hükümdardır. Bu beklenmedik vefat üzerine, Sultan I. Ahmed'in cülusu hemen ertesi gün apar topar vuku bulmuştur. Cülus töreni 22 Aralık tarihinde ya da 21 Aralık 1603 Pazar günü sabahı gerçekleşmiştir.

KUYUCU MURAT PAŞA VE CELALİ İSYANLARI

Anadolu beyliklerinin en uzun ömürlülerinden birisi olan Ramazanoğulları Beyliği, Yavuz Sultan Selim döneminde 1514 yılından sonra ise Osmanlılar'a tabi olmuştu. I. Ahmet dönemine denk gelen 1608 yılından sonra Adana'nın Halep'e; Sis ve Tarsus'un da Kıbrıs Beylerbeyiliğine bağlanmasıyla Ramazanoğulları Beyliği sona ermiştir. I. Ahmet, böylece Ramazanoğulları Beyliği'ne resmen son vermiş oldu.

Yavuz Sultan Selim döneminde binlerce taraftarı ile ayaklanan Bozoklu Celal, Osmanlı Devleti için büyük problem olmuştu. Bu isyanlar bastırıldı ise de Anadolu'da meydana gelen iç isyanlar ve karışıklıklara yine Celali İsyanları denildi. Sultan I. Ahmet döneminde Celali İsyanları tekrar patlak verdi. Tavil Ahmed, Canboladoğlu, Kalenderoğlu ve Deli Hasan ayaklanmaları bunlardan en önemlileridir. Sadrazam Kuyucu Murat Paşa'nın ısrarlı ve sert politikaları sonunda Celali İsyanları zor da olsa bastırıldı.

SULTAN AHMET'İN BÜYÜK ISLAHATI: EKBER VE ERŞET SİSTEMİ

I. Ahmed tarafından yaptırılan Sultan Ahmet Camii, İstanbul (1609-1616)
I. Murad döneminde Şehzade İbrahim ve Halil'in boğdurtulmasıyla başlayıp Fatih Sultan Mehmet (II. Mehmed) döneminde kanunlaşan kardeş katli kanununu kaldırmıştır. Yerine Ekber ve Erşet (ailenin aklı başında olan en büyük üyesi) sistemini getirmiştir. Böylece oğullarından üçü padişah olmuştur. Bunlar sırası ile Genç Osman, IV. Murad ve İbrahim'dir. Ayrıca kardeşi Mustafa'yı da önceki padişahlar gibi öldürtmemiş, yaşamasına izin vermiştir. Nitekim kardeşi Mustafa da padişah olmuştur. Bu yeni kanun, kardeş katlini önlemesi açısından Osmanlı tarihinde büyük bir öneme sahiptir.

SULTAN AHMED'İN EŞLERİ VE ÇOCUKLARI

- Mahpeyker Kösem Sultan: Şehzade Mehmed, Ayşe Sultan, Şehzade Süleyman Fatma Sultan, Gevherhan Sultan, Hanzade Sultan, Şehzade Orhan, Şehzade Selim, IV. Murad, Şehzade Kâsım, İbrahim ve Atike Sultan'in annesidir.

- Mahfiruz Hatice Sultan: II. Osman, Şehzade Bayezid ve Şehzade Hüseyin'in annesidir.

- Fatma Sultan: Şehzade Cihangir, Şehzade Hasan ve Abide Sultan'ın annesidir.


SULTANAHMET CAMİİ

İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır. 4 Ocak 1610'da altı büyük minareli ve 16 şerefeli Sultanahmet Camii'nin temel atma merasimi yapıldı. Dinine bağlı bir insan olan Sultan I. Ahmet, caminin temelleri kazılırken eteğinde toprak taşıdı. 9 Haziran 1617'de inşaatı biten Sultanahmet Camii ibadete açıldı.

Ayrıca Şehzadebaşı Kuyucu Murat Paşa Külliyesi, İstanbul Mesih Paşa Camii, Elmalı Ömer Paşa Camii onun zamanında yaptırılan önemli mimari eserler arasındadır.

SULTAN AHMET NASIL ÖLDÜ? SULTAN AHMED'İN ACI ÖLÜMÜ

Sultan I. Ahmet yakalandığı tifüs hastalığından kurtulamayarak 21 Kasım'ı 22 Kasım'a bağlayan gece 1617 yılında 27 yaşında vefat etti ve Sultanahmet Camii yanındaki türbesine defnedildi.