BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Su talebi 2 katına çıkacak! Tehlike altına girecek

BM’nin raporuna göre küresel su talebi önümüzdeki 13 yıl içinde iki katına çıkabilir. Birleşmiş Milletler, bir an önce küresel çapta atık su arıtma işlemlerine hız verilmesi çağrısında bulunuyor.

Abone ol

BM’nin raporuna göre küresel su talebi önümüzdeki 13 yıl içinde iki katına çıkabilir. Birleşmiş Milletler, bir an önce küresel çapta atık su arıtma işlemlerine hız verilmesi çağrısında bulunuyor

2030'A KADAR TALEP YÜZDE 50 ARTABİLİR

BM ve UNESCO tarafından yayınlanan rapora göre 2030’a kadar küresel çapta temiz su talebi yüzde 50 artabilir. Bunun nedenlerinden biri de küresel ısınma. Bugün insanların üçte ikisi su kıtlığının bulunduğu bölgelerde yaşıyor. Bunların yarısı ise dünyanın en kalabalık iki ülkesi Hindistan ve Çin’de yaşıyor.

ARTIK SU SAĞLIĞI RİSKE ATIYOR

Bu yılki raporun ana konusu atık su. BM raporunda çevreyi korumak ve küresel su kıtlığıyla etkin mücadele edebilmek için daha fazla atık suyun arıtılması gerektiği vurgulanıyor. BM’ye göre her yıl yaklaşık üç buçuk milyon insan su tedariği ile bağlantılı hastalıklardan ölüyor. Bunlardan 800 bini kirli su ya da elini yıkama imkanı bulamadığı için hayatını kaybediyor.

ATIK SUYUN YÜZDE 80'İ ARITILMIYOR

BM’nin raporuna göre gelişmiş ülkeler atık suyun yüzde 70’ini arıtıyor. Ancak dünya çapında birçok kimyasal madde, ilaç artıkları ve değişik bakteriler içeren atık suyun yüzde 80'i doğaya veya deniz ve okyanuslara karışıyor. UNESCO Direktörü Irina Bokova içme suyu sıkıntısı gözönüne aldındığında suyun arıtılması işlemlerinin ihmal edilmesinin "kabul edilemez" olduğunu söylüyor.

GAZZE'DE ACİL DURUM

Yardım örgütü Oxfam tarafından hazırlanan bir rapor Gazze şeridindeki duruma dikkat çekiyor. Bölgede yetersiz su temini nedeniyle iki milyon kişinin sağlığı tehdit altında. Oxfam’ın raporuna göre İsrail’in bölgeye uyguladığı abluka nedeniyle 2014’teki Gazze Savaşı’nda tahrip olan altyapı onarılamıyor.

YETERİNCE KULLANILMAYAN KAYNAK

Birleşmiş Milletler, arıtılmış atık suyun önemli bir içme suyu kaynağı olduğunu ve henüz bundan yeterli derecede yararlanılmadığını bildiriyor. 2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan oylama ile ilk kez temiz içme suyunun "temel insan hakkı" olduğu resmen kabul edilmişti.

HER 4 ÇOCUKTAN BİRİ ETKİLENECEK

Papa ve bazı yardım kuruluşları dünyanın bazı bölgelerinde korkunç boyutlardaki su temini sıkıntısına dikkat çekiyor. BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, milyonlarca çocuğun hayatını tehdit eden duruma ilişkin uyarıyor: 2040'a kadar tahminen "neredeyse 600 milyon çocuk son derece sınırlı su kaynaklarının olduğu bölgelerde yaşıyor olacak." Bu da dünyadaki her dört çocuktan biri anlamına geliyor.

ARITILMUŞ SU TARIM İÇİN DE ÖNEMLİ

Arıtılmış sudan sadece içme suyu olarak değil tarımda da yararlanılabilir. Üstelik yalnızca yoksul bölgelerde değil. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde çiftçiler yıllardır kuraklıktan muzdarip. BM Dünya Su Raporu’na göre küresel su tüketiminin yüzde 70’i tarıma harcanıyor.