BIST 10.182
DOLAR 32,36
EURO 34,62
ALTIN 2.380,30
HABER /  GÜNCEL

Straw'dan KKTC'yi tanırız iması

İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, Papadopulos'un uzlaşmaz politikasını sürdürmesi halinde KKTC'nin sonunda tanınacağı imasında bulundu. Rumlar protesto etti...

Abone ol

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un izlediği uzlaşmaz politika yüzünden KKTC'nin sonunda tanınacağını ima etti.
Avam Kamarası'nda 3 gün önce yaptığı konuşmada, Papadopulos'u, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecini engellemek için Rum Kesimi'nin AB'ye üyeliğini kullanmak ve Kıbrıslı Türklerin kalkınmasını engellemekle de suçlayan Straw'un açıklamaları Rum Yönetimi'nde soğuk duş etkisi yaptı. Rumlar Straw'u dün "resmen" protesto etti. Straw, Rum Yönetimi'nin engelleme çabalarına rağmen 25 Ocak'ta KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la KKTC Cumhurbaşkanlığı'nda görüşmüştü.

KKTC ve Rum Kesimi'ne yaptığı ziyaretle ilgili olarak Avam Kamarası'nda milletvekillerini bilgilendiren Straw, Rum Kesimi'nde yaptığı görüşmelerde, Rum Yönetimi'nin tutumu nedeniyle bazı ülkelerin Ada'daki statükoyu uygulamada tanımaya başlamasını sağlayacak bir durum oluşabileceğini ilettiğini belirtti.

"İngiliz hükümetinin istediğinin bu olmadığını, KKTC olarak adlandırılan tarafı tanımadıklarını" kaydeden Straw, Ada'da birleşmeyi arzuladıklarını, ancak mevcut Rum Yönetimi'nin bunu sağlayacak tutumda olmadığını kaydetti.
Avam Kamarası'nın resmi internet sitesine göre, Straw, Rum Kesimi'ndeki görüşmelerinde, Rum Kesimi'nin BM ile ilgili konularda AB üyeliğinden istifade etme çabalarının devam etmesi halinde, Rumların hiç istemedikleri bir sonuçla karşılaşacağını, çünkü Rum Kesimi'nin şimdiki tutumunun Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerine başlamasını imkânsız hale getireceğini, zaman içinde de Kıbrıs'ta, bazı ülkelerin statükoyu uygulamada tanımaya başlayabileceğini aktardığını ifade etti.

1990'ların sonunda Kıbrıs Rum toplumunun, KKTC ile çözüm ve AB üyeliğini gerçekten isteyen makul bir yönetimi bulunduğunu, ancak mevcut yönetimin bu tutumuyla bugünkü şartlar altında hiçbir İngiliz hükümeti ya da çoğu Avrupa hükümetlerinin bölünmüş bir Kıbrıs'ın AB'ye girmesine izin vermeyi düşünmeyeceğini söyledi.
Rum hükümetinin mülkler konusundaki yaklaşımını da "tamamen olumsuz" olarak nitelendiren Straw, görüşmesi sırasında Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu'nun, kendi halkı ve siyasi sorunun çözümü için hiçbir alternatif önermediğini söyledi.

Rumlar çıldırdı

Temaslarında muhataplarına, Ada'daki mevcut statükonun, bölge ve AB için zararlı olduğunu söylediğini anlatan Straw, Cumhurbaşkanı Talat'la görüşme kararını da savundu. Papadopulos'un buna tepki göstermesinin "tamamen yapıcı olmayan" bir tutum olduğunu söyleyen Straw, kendisinden önceki Dışişleri Bakanı Malcolm Rifkind'in KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'la 1996'da görüştüğünü anımsatarak, Talat'a Denktaş'a davranılandan daha farklı davranmasının anlamsız olacağını da ifade etti.

Straw'un açıklamaları Rum Yönetimi'nde infial yarattı. Straw'u Ankara ile başından beri özdeş davranmakla suçlayan Rum Dışişleri Bakanı Yakovu, "Biz İngiliz Dışişleri Bakanı'nın veya herhangi başka birinin heyecanından ürkmeyiz. Sahte devletin tanınacağını Mart 2004'ten beri söyleyen Jack Straw'du" dedi. Rum Hükümet Sözcüsü Yorgos Lillikas, açıkladığı resmi protestoda, "Bay Straw, bu şartları Kıbrıs'a organize ettiği ziyaretinde yarattı. Bizim çok iyi bilinen fikir ayrılığımıza rağmen açıklamalarıyla ortamın daha da kötüleşmesini sağladı" dedi.

Rum gazeteleri de Straw'un açıklamalarını manşetten verdi. Haberi Alithia, "Emsali görülmemiş", Politis, "Kasırga Londra'dan geldi", Haravgi, "Straw tahrikkâr", Simerini, "Jack Straw'dan Kıbrıs'a ahlaksız saldırı" başlıklarıyla duyurdu.

Haber: Sefa Karahasan-Taki Berberakis
Kaynak:

ani