BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,69
ALTIN 2.409,40
HABER /  GÜNCEL

Stoltenberg: NATO her üyesini korumaya hazırdır

Göreve başlayan yeni NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün Brüksel'de ilk basın toplantısını gerçekleştirdi. İlk ziyaretini Türkiye'ye yapacağını söyleyen Stoltenberg, "Gerektiği takdirde NATO her üyesini korumaya hazırdır" dedi.

Abone ol

Göreve başlayan yeni NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün Brüksel'de ilk basın toplantısını gerçekleştirdi.

İlk ziyaretini birkaç gün içinde Türkiye'ye yapacağını açıklayan Stoltenberg Irak ve Suriye sınırında yaşanan gelişmeleri Ankara'da Türk yetkililerle değerlendireceğini ifade ederek şunları söyledi:

"5. Madde NATO'nun tüm müttefikleri için geçerli olan ve birliğin temelinde yer alan bir maddedir. Gerektirdiği takdirde NATO her üyesini korumaya hazırdır ve koruyacaktır. Türkiye'ye yerleştirilmiş olan Patriotlar bunun önemli bir göstergesidir. Patriotlar Türkiye'de konuşlu olmaya devam edecek."

İnsani durum

Yaşanan insani durum ve göçlerin Türkiye'ye olan yükü ve bunun paylaşımı konusunda NATO'nun katkıları olabilir mi şeklindeki soruya ise Stoltenberg "Konu insani durum ve göçe geldiğinde Suriye sınırında yaşananlar NATO'nun sorumluluk alanında değil. Bu noktada yapabilecek fazla bir şeyimiz yok." cevabını verdi.

Tezkere ulusal mesele

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde oylanacak olan tezkereye ilişkin olarak ise Stoltenberg, içeriğinin geniş olduğunu bildiğini ancak bunun Türkiye'ye ait ulusal bir karar olacağını belirtti ve "Bu konuda yorum yapmam veya mesaj vermem söz konusu değil" demekle yetindi.

NATO Genel Sekreteri olarak temel görevinin 28 üye ülkeye hizmet etmek ve onların aldığı kararları uygulamak olduğunu söyleyen Stoltenberg, amacının sorumluluk ve komşuluk bölgesindeki istikrar ve barışı kalıcı kılmak olduğunu ifade etti. Stoltenberg bir diğer amacını da transatlantik ilişkileri "kaya gibi sağlam tutmak" olarak niteledi.

Türkiye'ye kararı alınmış konularda yardımın ve desteğin devam edeceğine vurgu yapan Stoltenberg, Galler zirvesinde alınan kararlar doğrultusunda da 'Hazır Görev Gücü'ne daha fazla katkı yapılması ve güçlendirilmesi için çalışacaklarını kaydetti.

Rusya ile ilişkiler konusunda ise Stoltenberg, Ukrayna'da sağlanan ateşkesi memnuniyetle karşıladıklarını ancak Rusya ile politik ve askeri işbirliklerinin askıda olmaya devam ettiğini ve Rusya uluslararası sorumluluklarını yerine getirene kadar da devam edeceğini belirtti.